A+ A A-

Scherm 1: broer en zus

El Niño is Spaans voor ‘het kind’. In dit geval 'het kerstkind' want vissers in Peru geven de naam aan een stroom met warm zeewater voor de kust van Peru die jaarlijks rond de Kerstdagen een einde maakt aan het visseizoen.
Tot die stroom op gang komt, is het zeewater koud, zit er veel voedsel in en wordt er veel vis gevangen. Zodra het warme water verschijnt, trekken de vissen weg en blijven vissersboten wekenlang ongebruikt aan wal liggen. Daarna verdwijnt de warme stroom weer en begint een nieuw visseizoen.

Meestal treedt dit verschijnsel alleen voor de kust van Peru op. Dan blaast langs de evenaar van de Stille Oceaan de wind het hele jaar door uit het oosten. Maar eens in de drie tot zeven jaar is de warme stroom voor de kust van Peru een onderdeel van een veel grotere gebeurtenis. De wind komt niet meer uit het oosten, maar gaat waaien uit het westen en blijft vervolgens weken- of maandenlang uit die richting blazen. De wind uit het westen zorgt voor hogere temperaturen van het zeewater dan normaal. Zie voor uitleg de video en de animatie hieronder.

elninokaart ani

De kleine jaarlijkse, vrij onschuldige Peruaanse El Niño is ineens een wereldwijde El Niño geworden met grote gevolgen voor mens, dier en natuur over de hele wereld. Wat er gebeurt en welke gevolgen dat wereldwijd voor het weer heb je ook in deze SchoolTV-film hierboven kunnen zien.

Vragen:

  1. Leg in je eigen woorden uit wat El Niño is. 
  2. Welke plekken in de wereld worden in de video genoemd waar het als gevolg van El Niño droger is dan normaal? 
  3. En welke plekken in de wereld worden genoemd waar het juist natter is dan normaal? 
  4. Wat merken we in Nederland van een El Niño?
 
Het zusje van het Kerstkind
Na een El Niño vindt er vaak een andere weergebeurtenis plaats die tegenovergesteld werkt: het zeewater wordt kouder dan normaal. Oorspronkelijk werd het verschijnsel El Anti-Niño genoemd. Maar omdat men deze naam kan opvatten als anti-christelijk, werd het La Niña (het meisje). Hoe La Niña precies werkt, zie je in dit fragment:
Waarom blaast de oostenwind boven de Stille Oceaan langs de evenaar harder tijdens een La Niña? Dat komt omdat de luchtdruk boven het koudere water in het oosten stijgt en boven het warmere water in het westen daalt; het verschil in luchtdruk tussen oost en west wordt derhalve groter. Temperatuur van het zeewater ten opzicht van normaal (de 0-lijn)
 
Vragen:
  1. Leg in je eigen woorden uit wat een La Niña is.
  2. Wat heeft La Niña voor gevolg voor de neerslag boven de Stille Oceaan?
  3. Waarom, denk je, noemen weerkundigen La Niña het zusje van El Niño?