A+ A A-

Scherm 4: hotspot Paraguay

In Paraguay zijn meer dan 100.000 mensen op de vlucht voor overstromingen, veroorzaakt door El Niño. In de hoofdstad Asuncion is de noodtoestand uitgeroepen. Veel arme mensen leven in eenvoudige hutjes langs de oevers van de Rio (= rivier) Paraguay en de Rio Paraná. Zij zijn het hardst getroffen. Het water is op sommige plaatsen met bijna 8 meter(!) gestegen en verschillende woningen zijn compleet opgeslokt door het water. Ook delen van Uruguay, Brazilië en Argentinië staan onder water. In het noorden van Argentinië zijn zo’n 20.000 mensen geëvacueerd. De Argentijnse gouverneur Ricardo Colombi gaf eind 2015 aan het somber in te zien: “We hebben een paar zeer moeilijke maanden voor ons, de consequenties van El Niño zullen zeer heftig zijn.”

overstromingparaguay

Door de extreme regenval en de overstromingen dreigt in grote delen van het land de oogst te mislukken. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN waarschuwt er daarom voor dat El Niño kan leiden tot grote voedseltekorten.

Door de overstromingen zijn al tientallen mensen overleden door omvallende bomen. Ook zijn al tientallen mensen verdronken of meegesleurd door modderlawines. Op plekken waar het water zich weer terugtrekt, blijven poelen vol stilstaand water achter. Muggen gedijen goed in deze poelen en zorgen voor ziektes als knokkelkoorts en de door het gevreesde zikavirus veroorzaakte microcefalie bij baby's.

Vragen

  1. Waarom bouwt Paraguay niet gewoon dijken om het water langs de Rio Paraguay en de Rio Paraná tegen te houden?
  2. Het zikavirus is vrij nieuw. Zoek op internet wat je over het zikavirus weet en welke relatie er is tussen zika en deze El Niño. Wie wordt het meest bedreigd door het zikavirus?