A+ A A-

Scherm 5: hotspot Ethiopië

Door El Niño is het in veel Afrikaanse landen al maanden extreem droog, met grote water- en voedseltekorten als gevolg. Veel oogsten zijn mislukt en voor minstens 42 miljoen Afrikanen dreigt hongersnood.

Een kwart van alle mensen die door de hongersnood worden bedreigd, komt uit Ethiopië. In dit land heeft het in 50 jaar niet zo weinig geregend. Meer dan 10 miljoen Ethiopiërs hebben hulp nodig.

Marijke Twerda is Rode Kruis-gedelegeerde in Ethiopië. Zij zegt over wat zij daar meemaakt: “De bevolking in Ethiopië is droogte gewend, maar op een gegeven moment is de voedselvoorraad op en dat moment komt steeds dichterbij.”

Ethiopië heeft twee slechte regenseizoenen gehad waardoor er nu op veel plaatsen niets meer groeit. Honderden koeien en geiten zijn al gestorven. Mensen eten nog maar één keer per dag of om de dag. Vooral zwangere vrouwen hebben het zwaar. Moeders geven elk beetje voedsel dat ze hebben aan hun kinderen en eten vaak dagen niets. Vrouwen kunnen hun baby’s geen melk meer geven omdat ze geen borstvoeding meer hebben. “Mensen zien hun kinderen verhongeren en doodgaan, verschrikkelijk triest”, zegt Marijke.

droogte ethiopieJe zou het niet zeggen, maar je ziet hier een drooggevallen rivier. De geitenhoedsters weten precies waar de rivier gelopen heeft en na een meter (of meer) graven weten ze toch wat water voor het vee te vinden.

Toch is er niet alleen maar ellende. Ethiopische vrouwen hebben geleerd om te sparen voor later. “De vrouwen sparen elke week 10 Birr* zodat ze, na de regen die hopelijk gaat vallen, nieuwe geiten en schapen kunnen kopen”, zegt Marijke. “Vrouwen krijgen steeds meer zelfvertrouwen nu ze kunnen sparen voor hun dieren.” Veel vee is zwak geworden of gestorven door de droogte, dus het is van belang dat de Ethiopiërs nieuwe dieren kunnen kopen om van te leven.

* 10 Birr = 50 eurocent

droogte2 ethiopieNa diep graven hebben de jeugdige geitenhoedsters water voor hun vee weten te vinden.

“Uiteindelijk is het van belang dat mensen minder afhankelijk zijn van hun dieren en met andere zaken hun geld gaan verdienen”, zegt Marijke. “Door klimaatverandering gaat het in de toekomst namelijk steeds droger worden.”

Vraag

  1. Marijke Twerda noemt tijdens het interview twee maatregelen om de problemen op te lossen, een korte-termijnmaatregel en een langetermijnmaatregel. Welke maatregelen zijn volgens Twerda nodig?