A+ A A-

Scherm 6: hotspot Indonesië

Ook in Indonesië mislukken veel oogsten door de extreme droogte ten gevolge van El Niño. Maar Indonesië heeft nog meer problemen. Zie het filmpje van Deutsche Welle (Engelstalig, maar in het Nederlands ondertiteld):

Bosbranden zijn een jaarlijkse fenomeen, maar nooit zo erg als nu. “Het is bijna niet te beschrijven hoe erg de situatie daar is', zegt Michel Maas, correspondent van de Volkskrant. “De rook is zo dik dat ademen levensgevaarlijk is. Inmiddels worden er 500 duizend mensen behandeld* (…). Er duiken steeds meer beelden op van kinderen die met zuurstofmaskers worden beademd.” Een lokale functionaris geeft een dringend advies: "Ouders moeten hun kinderen in huis houden tot de rook weer wegtrekt."

* Ze worden behandeld voor ademhalingsproblemen.

branden indonesie

Dat het dit jaar erger is dan voorgaande jaren heeft verschillende redenen. Een daarvan is het complexe weersverschijnsel El Niño. Het gevolg is dat het droogteseizoen langer aanhoudt. De Indonesische overheid doet volgens Maas niets om de plantage-eigenaren ervan te weerhouden bossen in brand te steken. “Er zitten enorme concerns achter de papier- en palmolieplantages. Die leveren veel geld op. Hiermee worden de politie en lokale overheid bekostigd, maar ook werknemers op de ministeries in Jakarta. Tot nu toe kunnen de bedrijven daarom ongestoord hun gang gaan”, aldus Maas.

Ondertussen worden er halfbakken maatregelen genomen om de bosbranden onder controle te krijgen. “Er zijn maskers uitgedeeld, maar dat zijn van die mondkapjes die je bij de drogist kunt krijgen. Die houden de schadelijke stoffen niet tegen”, zegt Maas.

Smog overdag in Indonesië smog indonesie

Indonesië heeft zes oorlogsschepen en twee veerboten om duizenden kinderen en ouderen die last hebben van de rook te evacueren, maar volgens Maas is hier geen beginnen aan. “Er wonen 43 miljoen mensen op de eilanden. Die kun je niet zomaar evacueren.”

  

“Een optie is om deze mensen naar de kustgebieden van het eiland te brengen, waar het iets beter gesteld is dan in het binnenland.” En de bosbranden? Maas antwoordt: “Ondertussen worden er vliegtuigjes ingezet, maar die kunnen nooit tweeduizend bosbranden tegelijk blussen.” Het wachten is dus op regen.

Vragen

  1. Wat is het effect van El Niño op de bosbranden?
  2. Waarom verbiedt Indonesië het in brand steken van de bossen niet?