A+ A A-

Scherm 2: Belastingontduiking en belastingontwijking

Niet iedereen is er blij mee om bij te moeten dragen aan de gemeenschappelijke kosten van de samenleving. Sommigen vinden hun aandeel te hoog of dat het belastinggeld niet goed wordt besteed. Anderen willen uit puur eigen belang geen belasting betalen. Het kan leiden tot belastingontduiking en belastingontwijking.

Belastingontduiking is een vorm van fraude en daarom in strijd met de wet en strafbaar. Van belastingontduiking is bijvoorbeeld sprake als je de belastingregels ontduikt door bijvoorbeeld:

 • * (een deel van) je inkomsten niet opgeeft;
 • * (een deel van) je vermogen niet opgeeft;
 • * onterecht aftrekposten opvoert bij je aangifte.

Belastingontwijking is het verlagen van de belastingdruk door belastingplichtigen waarbij binnen de grenzen van de wet gebleven wordt. Dit kun je doen door te verhuizen naar een land met een gunstiger belastingklimaat. In deze zogenaamde belastingparadijzen wordt bijvoorbeeld geen inkomsten-, vermogens-, erf- of schenkingsbelasting geheven. Bovendien wordt door het vaak strenge bankgeheim geen informatie over bankrekeningen doorgespeeld aan de belastingdienst. Voor wie niet kan (immigratiebeperking) of wil emigreren bestaat er de mogelijkheid om vermogen in offshorebedrijven te stallen. Offshorebedrijven zijn vennootschappen in belastingparadijzen die wel geld op bankrekeningen hebben staan, maar geen activiteiten in dat land verrichten.
Voor uitgebreide uitleg zie http://www.unitrustcapital.com/offshore-company/what-is-an-offshore-company.html.

Kijk naar de Youtubefilm ‘How to hide a billion dollars – The Panama Papers

Casus: Hoe verberg je een miljard dollar in een belastingparadijs in vijf stappen? Een voorbeeld uit de praktijk van hoe je geld in een belastingparadijs kunt onderbrengen. Stel: jij bent Vladimir Poetin, de president van Rusland en wilt een miljard dollar wegsluizen naar een belastingparadijs.

 1. Zoek iemand die je goed durft te vertrouwen. Zoals je jeugdvriend Sergei Roldoegin, de peetvader van je oudste dochter en Russische cellist, dirigent en technisch directeur van het Muziekhuis te Sint Petersburg.
 2. Een andere vriend van je, Joeri Kovalchoek, is toevallig bestuurder van een Russische bank.
 3. Neem contact op met Mossack Fonseca, een advocatenkantoor in Panama die gespecialiseerd is in het opzetten van offshore bedrijven.
 4. De bank van Kovalchoek helpt met het oprichten van bedrijven uit naam van Sergej Roldoegin. Dit zijn de offshores Sonnette Overseas Inc., Sandalwood Continental Ltd. en International Media Overseas S.A.. Ze zijn gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, een van de belastingparadijzen. Volgens de wetgeving van deze eilandengroep hoeft niemand te weten van wie deze bedrijven zijn.
 5. Het advocatenkantoor Mossack Fonseca geeft juridische goedkeuring voor het verstrekken van kredieten in opdracht van de bank van je vriend om via de Russische staatsbank op Cyprus aan jouw offshore bedrijven op de Britse Maagdeneilanden.

Proficiat! Niemand kan meer nagaan hoe je een miljard dollar hebt weggesluisd. Waar kun je het nu aan uitgeven? Misschien een idee: een van de offshorebedrijfen leent 12 miljoen dollar aan een wintersportoord waar Katerina, je jongste dochter wil trouwen. Niemand kan erachter komen dat deze leningen zijn verstrekt.

Rijken en bedrijven brengen geld over naar een belastingparadijs, waar weinig of geen belasting hoeft te worden betaald. Zij steken het geld in offshore-vennootschappen, ook wel brievenbusfirma’s genoemd die worden bestuurd door een trustkantoor (vaak advocaten of accountants). Brievenbusfirma’s bestaan alleen op papier, zijn gevestigd in een belastingparadijs en hebben geen kantoor, personeel of eigen activiteiten. Dit is legaal. Maar geld dat op die manier naar een belastingparadijs verhuist, wordt moeilijk of helemaal niet zichtbaar voor de belastingdienst van het land waar het geld vandaan komt. Dat laat de casus ook zien. Dat komt omdat belastingparadijzen weinig of niets bekendmaken over van wie en van waar het geld is gekomen. Dat vinden mensen die hun geld in een belastingparadijs parkeren prettig want ze vinden het een inbreuk op hun privacy als allerlei mensen en instanties kunnen zien hoeveel ze verdienen en op welke manieren.

Vragen:

 1. Als een Nederlander zijn spaargeld overmaakt van een Nederlandse rekening naar een bankrekening in een land waar hij geen vermogensbelasting hoeft te betalen, overtreedt hij hiermee de Nederlandse wet?
 2. Over de regering van welk land gaat de casus?
 3. Van welk belastingparadijs is sprake in deze casus?

Dat niet alle mensen die geld naar belastingparadijzen doorsluizen op een wettige manier aan dat geld zijn gekomen, zie je in het volgende filmpje met twee fragmenten uit de uitzending van ‘De Wereld Draait door’ van 4 april 2016:

Vragen:

 1. Waarom hebben mensen die hun geld parkeren in belastingparadijzen een steeds slechtere reputatie gekregen?
 2. In het programma wordt een video getoond gemaakt door de ICIJ over de burgeroorlog in Syrië. Welke rol heeft Mossack Fonseca gespeeld in deze oorlog volgens deze video?
 3. Waarom vindt Jeroen Smit dat iedereen zijn belastingen moet betalen?
 4. Waarom keurt Smit het af dat bedrijven in ontwikkelingslanden hun winsten overbrengen naar belastingparadijzen?