A+ A A-

Scherm 3: The Panama Papers

gerardryleGerard Ryle, hoofd van de ICIJ

Kijk naar weer twee fragmenten uit de uitzending van ‘De Wereld Draait door’ van 4 april 2016:

scale

 De schaalgrootte van het datalek

The Panama Papers bestaan uit 11,5 miljoen emails, financiële overzichten, bedrijfsdocumenten en andere bestanden die in de administratie zitten van het Panamees advocatenkantoor Mossack Fonseca. Ze beslaan de periode tussen 1977 en 2015.

Het onderzoek door het International Consortium of Investigative Journalist of ICIJ heeft Mossack Fonseca een slechte reputatie bezorgd. Veel mensen denken zelfs dat het advocatenkantoor een criminele organisatie is. Daar zijn medewerkers van het kantoor het niet mee eens. In een interview op de Panamese televisie zei Ramón Fonseca dat zijn kantoor niet verantwoordelijk is voor wat klanten doen met de offshores die zij voor hen oprichten.Je kunt toch ook niet een autofabrikant aansprakelijk stellen als een van de auto’s die hij verkoopt wordt gebruikt voor het plegen van een overval, aldus Fonseca.

Inmiddels is er in meer landen,  waaronder Nederland,  een onderzoek gestart naar aanleiding van de publicatie van The Panama Papers.

Vragen:

  1. Hoe zijn The Panama Papers in de openbaarheid gekomen?
  2. Journalisten van welke twee Nederlandse kranten hebben meegewerkt aan het onderzoek naar de praktijken van Mossack Fonseca?
  3. In de Panama Papers worden politici en sportlieden genoemd die geld naar een belastingparadijs zouden hebben weggesluisd zonder dat vaststaat dat hiermee de wet hebben overtreden. Noem hiervan een voorbeeld uit de politiek en een voorbeeld uit de sportwereld.
  4. Kun je aan de hand van berichten die je na 4 april hebt gehoord of gelezen ook een of meer Nederlanders noemen die in de Panama Papers voorkomen?