ja_mageia

Bron: de Wereldbank over braindrain
Enige tijd geleden kwam de Wereldbank met een opmerkelijk rapport. Daarin concludeerde dat bank dat het vertrek van artsen uit ontwikkelingslanden naar het rijke Westen helemaal niet zo erg is voor die ontwikkelingslanden. Geëmigreerde artsen sturen veel geld naar het moederland en daar profiteren de economieën van die landen van.

De Wereldbank werd fel aangevallen, onder meer door de Werkgroep Medische Ontwikkelingssamenwerking (WEMOS) uit Nederland. Prima, zo stelt WEMOS, dat er meer geld naar ontwikkelingslanden vloeit, maar wat heb je aan geld als je dringend een arts nodig hebt die er niet is. Door het vertrek van artsden en verpleegkundigen wordt het steeds moeilijker om voor iedereen toegang tot zorg te garanderen.

Het geld dat gestuurd wordt komt bij familieleden terecht (die dat vaak goed kunnen gebruiken, daar niet van), maar het komt niet terecht bij de overheid, die voor de artsenopleiding betaald heeft en daar niets voor terug ziet.

Bovendien hebben de rijke landen niet hoeven investeren in het opleiden van de artsen en verpleegkundigen; de nieuwkomers zijn immers elders al opgeleid. Zo spaart Engeland door de komst van Ghanees personeel ruim 100 miljoen Engelse ponden per jaar uit aan medische opleidingskosten. Dat bedrag is groter dan dat wat Engeland schenkt aan Ghana in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Arts in Ghana
Arts in Ghana bezoekt patiënten