ja_mageia

Campagne tegen aids

Aids, vast wel eens van gehoord, een dodelijke ziekte veroorzaakt door een besmetting met een virus, hiv. Het is een seksueel overdraagbare ziekte en voor veel mensen is het nog een taboe. Dat wil zeggen dat ze er niet gemakkelijk over spreken met anderen. Er is nog geen genezing maar er zijn wel goede aids-remmende medicijnen ontwikkeld.

aidspatientkaart

Je denkt vast dat het je wel niet zal overkomen, want dat is iets voor homo's, druggebruikers en mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Pas toch maar goed op, want het gevaar is groter dan je denkt.

Laat de volgende getallen maar even op je inwerken:

  • Op dit moment leven er 33 miljoen mensen met hiv.
  • Ruim tweederde van alle geïnfecteerden woont in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara.
  • Van alle vrouwen met hiv woont ruim driekwart in zuidelijk Afrika.
  • De helft van alle nieuwe hiv-infecties wereldwijd vindt plaats onder jongeren.
  • Er sterven per jaar 2 miljoen mensen aan de gevolgen van hiv/aids.
  • Er zijn 15 miljoen aidswezen wereldwijd.
  • Het percentage hiv-besmetting wereldwijd onder volwassenen boven de 15 jaar is 0,8%.

Wereldwijd is hiv/aids de grootste bedreiging voor jongeren. In Zuid-Afrika is zelfs één op de vier jongeren geïnfecteerd. De meeste van hen worden niet ouder dan 35 jaar.

begraafplaats in Zuid-Afrika

In de wereld sterven veel mensen aan de gevolgen van aids. Regeringen en de Verenigde Naties doen wat zij kunnen om deze ramp te bestrijden. Een belangrijk middel daarbij zijn voorlichtingscampagnes, want hoe eerder je weet hoe je besmetting kunt voorkomen, hoe beter.

Billboard

Opdracht:
Jullie gaan een anti-aidscampagne maken. Een voorlichtingscampagne over de gevaren van hiv/aids, gericht op jongeren van jullie eigen leeftijd. Het zou mooi zijn als de campagne ook te gebruiken is in de regio Zuidelijk–Afrika, want hiv/aids is in daar een enorm probleem. Realiseer je dat zo’n  campagne er anders uitziet dan in Nederland. Bij de bronnen vind je hierover meer informatie.