ja_mageia

Wat doen de VN?

Er zijn veel verschillende organisaties die werken aan de bestrijding van hiv en aids. Enkele organisaties zijn onderdeel van de grote internationale organisatie, de Verenigde Naties.

Unaids
Unaids is de grootste internationale organisatie die actie voert tegen de aids-epidemie. Deze organisatie is ontstaan op initiatief van de Verenigde Naties (VN). In 1996 bundelden toen zes grote organisaties binnen de VN hun krachten.

unaids

Unaids houdt zich bezig met de preventie van hiv, het voorzien in zorg en steun aan mensen met hiv en aids, het verminderen van de kwetsbaarheid van individuen en gemeenschappen door hiv en aids en het verlichten van de gevolgen van de epidemie.

Unaids probeert haar doelen te bereiken door leiders van landen of organisaties te vragen om actie te ondernemen tegen de epidemie. Ook zorgt Unaids ervoor dat alle inspanningen die er wereldwijd tegen de epidemie ondernomen worden goed in kaart gebracht worden. Unaids steunt ook allerlei organisaties in ontwikkelingslanden die zich met aids bezighouden.

mybody
My Body
My Body, de Nederlandse tak van de World Population Foundation (de bevolkingsorganisatie van de VN) steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, vrouwen en mannen, in staat te stellen om zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Zo kunnen zij zich beter beschermen tegen ziekten zoals hiv-aids, tegen ongewenste zwangerschap en seksueel geweld en krijgen zij de kans om de armoedespiraal te doorbreken.

global fund

The Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria
Dit fonds wordt in 2001 opgericht door de toenmalige secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan. De organisatie is gericht op het bestrijden van de in deze tijd drie meest verwoestende ziektes in de wereld: aids, tuberculose en malaria. Er zitten mensen bij van verschillende andere organisaties, zoals het WHO en Unaids, en daarnaast vertegenwoordigers uit verschillende landen, zowel van regeringen als van onafhankelijke organisaties.

unite

Unite for children unite against aids (Unicef)
De campagne betekent letterlijk: 'Kom samen op voor kinderen, werk samen tegen aids'. Deze campagne is in oktober 2005 opgericht om in de strijd tegen aids de kinderen centraal te stellen. De feiten liegen er volgens deze organisatie niet om. Iedere minuut sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Iedere minuut komt er ook een nieuwe hiv-besmetting bij een kind bij. Minder dan 5% van de kinderen met hiv krijgt goede hulp en dat is een directe aanleiding om deze organisatie op te richten.