ja_mageia

Bron: goed geld verdienen met hout

Met het kappen van bomen is veel geld te verdienen. Het is voor ondernemers in arme landen met veel bossen dan ook erg verleidelijk om veel hout te kappen en te verkopen. Toch is dat kortzichtig. De kale vlaktes die overblijven na het kappen vormen een risico. Als het zwaar gaat regenen kunnen er modderstromen ontstaan. Bovendien duurt het jaren voor het bos zich weer heeft hersteld. In een ideale wereld zou het kappen van bos verantwoord gebeuren. De negatieve gevolgen ervan zouden worden beperkt. De werkelijkheid is vaak anders. Veel hout wordt niet verantwoord gekapt. Dit wordt "fout hout" genoemd. Is er ook geen toestemming van de overheid voor het kappen dan heb je het over "illegaal hout".

Volgens milieudefensie is wordt er ook in Nederland veel gebruik gemaakt van fout hout. Deze organisatie beweert dat ongeveer 88% van het hout dat in Nederland gebruikt wordt "fout" is.Ook in de politiek strijden sommige partijen tegen illegaal hout

Toch veranderen er wel dingen op het gebied van houtgebruik in Nederland. Steeds meer bouwbedrijven en particulieren maken gebruik van hout dat op een verantwoorde manier is gekapt. Er verschijnen af en toe berichten in de media dat er steeds meer FSC- gebruikt wordt. Je leest dan bijvoorbeeld in de krant dat er vooor het eerst een partij FSC-hout uit Indonesië in de haven van Rotterdam is binnengekomen. Wat wil dat zeggen, FSC-hout?

houthandel

FSC-Hout
FSC is de afkorting van de engelse term Forest Stewardship Council (Raad voor goed bosbeheer). In het woord stewardship herken je misschien het woord steward. Dat betekent dat je voor iets of iemand zorgt, denk maar aan een steward in een vliegtuig. FSC-hout staat voor hout dat met zorg gekapt is. Dit betekent dat er bij het kappen van het hout ook rekening is gehouden met de negatieve gevolgen ervan. De mensen en dieren die in en rondom de bossen leven mogen er geen schade van hebben ondervonden. Er worden dus geen onverantwoord grote stukken bos zomaar kaalgeslagen. Ook de arbeidsomstandigheden van de mensen die bomen uiteidelijk omzagen en vervoeren moeten goed zijn. Alleen dan verdient het hout een FSC-keurmerk.