ja_mageia

Bron: het rijk geeft slecht voorbeeld

Er wordt in ons land heel wat gebouwd. Je hoeft meestal niet lang te zoeken naar een plaats waar een nieuw kantoorpand, woningen of andere infrastructuur uit de grond gestampt wordt. Hout wordt hierbij in allerlei vormen gebruikt. Denk aan kozijnen, vloeren, houtskeletbouw en deuren van sluizen. Vaak wordt er in opdracht van de overheid gebouwd.

Uit een onderzoek van Miliedefensie blijkt dat er bij die bouwactiviteiten lang niet altijd gebruik wordt gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. En dat is raar. De overheid heeft namelijk in 1995 bepaald dat hout dat in Nederland wordt gebruikt duurzaam moet zijn. Volgens Milieudefensie weten overheden vaak zelf niet wat voor hout ze gebruiken bij de aanleg van stuwen, woningbouwprojecten en spoorwegen. Het lijkt hen volgens Milieudefensie weinig te interesseren, omdat ze het niet zelf controleren. Zij vindt de overheid laks en heel slap in haar milieubeleid.
Voorbeelden van bouwprojecten van de overheid waarbij volgens milieudefensie "fout hout" is gebruikt zijn: De Hoge Snelheids Lijn (HSL), vergaderzalen van het ministerie van sociale zaken en het kantoor van de belastingdienst in Apeldoorn.

restauratie

Een woordvoerder van de overheid is het niet eens met de term "fout hout". Volgens hem is hout zonder FSC-keurmerk niet per definitie illegaal of niet duurzaam. Er zijn namelijk ook andere keurmerken.
Volgens milieudefensie kun je alleen bij hout met een FSC-keurmerk met zekerheid zeggen dat het duurzaam gekapt is, omdat dit keurmerk onafhankelijk wordt gecontroleerd.