ja_mageia

Bron: in gesprek met (2)

Een zwoele zomeravond, een verhitte discussie. De temperatuur in het zaaltje in Amersfoort stijgt merkbaar. De aanwezigen: achttien mensen die via de website van het ministerie van Sociale Zaken zijn ingegaan op de uitnodiging van minister Donner en staatssecretaris Klijnsma om met hen in gesprek te gaan over het kabinetsplan. Onder meer op deze manier geven minister en staatssecretaris vorm aan de dialoog met de samenleving.

De AOW-leeftijd naar 67

De leeftijden lopen uiteen van 23 tot 64. Er zijn twee werkgevers, werknemers met een zwaar beroep en mensen die minder zwaar werk doen. De aanwezigheid van een oudere stratenmaker leidt onherroepelijk tot een discussie over wat te doen met mensen met zwaar werk als de pensioenleeftijd omhoog gaat.
De stratenmaker: "Ik zit nu al 43 jaar in dit beroep, heb twee keer een hernia opgelopen. En nu zou ik als dank voor mijn inzet ook nog eens twee jaar langer moeten doorwerken . . .  Zoals ik er nu voor sta zal ik trouwens worden afgekeurd en eerst nog eens in de WIA terechtkomen."

Zowel Klijnsma als Donner benadrukken dat ze het bij het nadenken over een hogere AOW‐leeftijd veel tijd investeren in de positie van mensen met zware beroepen. "We verzwikken onze hersens hoe we daar uit kunnen komen", zo schetst Klijnsma het proces. "Werkgevers en werknemers zouden bijvoorbeeld samen kunnen bepalen wat een zwaar beroep is."

Een van de aanwezigen vindt het geen punt langer door te werken waardoor er ruimte zou kunnen ontstaan voor iemand met zwaar werk om eerder te stoppen met werken. "Gewoon een kwestie van solidariteit."

Donner verwacht zeker niet dat mensen staan te juichen over het plan van het kabinet. "De reden waarom wij dit doen is het waarborgen van het pensioen in de toekomst."

Bij het slotrondje blijkt dat de jongeren in het gezelschap die voluit te maken krijgen met langer doorwerken, dat eigenlijk geen punt vinden. Ze gaan er gewoon van uit dat dat straks de praktijk zal zijn. "Ik studeer nu naast mijn werk om te zorgen dat ik straks een leuke baan heb. Dan is doorwerken tot 67 geen probleem."

Klijnsma bedankt alle aanwezigen "voor de munitie die u ons levert en die wij kunnen meenemen naar Den Haag. Fijn dat u met ons mee tobt".

Verslag van een discussiebijeenkomst in Amersfoort op donderdagavond 27 augustus 2009