ja_mageia

Bron: slachtoffers in ontwikkelingslanden

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat onlangs verschenen is, liggen er vele miljoenen landmijnen en andere niet-ontplofte explosieven in de wereld. Sommige bronnen spreken zelfs over meer dan honderd miljoen landmijnen wereldwijd!

Volgens de Internationale Campagne voor Uitbanning van Landmijnen ICBL zijn er in 2010 in 60 landen ongelukken gebeurd met landmijnen, clustermunitie en ander niet-ontplofte explosieven! De meeste mijnen zijn te vinden in voormalige oorlogsgebieden in Azië, Afrika en Midden-Amerika. Zoals je op het wereldkaartje hieronder kunt zien, liggen de meeste landmijnen in de Derde Wereld: de rode gebieden zijn het ergst vervuild. Maar ook in de lila gekleurde landen vallen nog regelmatig slachtoffers. 

landmijnenwereldkaart

Je las het in de opdracht al, in 2010 zijn er minstens 1.155 doden gevallen en 2.848 gewonden. Van 188 slachtoffers is niet bekend hoe het met ze is afgelopen. En dan hebben we het alleen over de gerapporteerde gevallen. In werkelijkheid zijn er meer ongelukken. De meeste slachtoffers zijn gewone burgers en geen militairen. Veel slachtoffers zijn kinderen. 

metkunstbeen

Stel je voor, je loopt over een akker of door een stuk bos en vlak onder het oppervlak zijn mijnen verstopt. Zodra je er per ongeluk opstapt, ontploft de mijn. Dat kan je je leven kosten en dat gebeurt dus ook heel vaak. Maar nog vaker zijn het de benen die de klap opvangen. Slachtoffers verliezen vaak een been of beide benen en . . . . Nee, dat kun je je eigenlijk helemaal niet voorstellen. De gevolgen zijn te gruwelijk.

Slachtoffers hebben voorzieningen nodig, een kunstbeen bijvoorbeeld. Kinderen in de groei moeten regelmatig een nieuwe. Zeker in ontwikkelingslanden met een grote armoede is dat een extra probleem. Waar halen de mensen het geld vandaan?  

En dat terwijl de grootste landmijnenproducenten uit de rijke landen komen.

 

motala

Niet alleen mensen worden het slachtoffer van landmijnen. Hiernaast zie je de Thaise olifant Motala, inmiddels 43 jaar oud, die 19 jaar geleden op een landmijn stapte en een deel van zijn linker voorpoot verloor. Sinds kort loopt Motala met een kunstbeen.