ja_mageia

Bron: bedrijven ruimen op

 

Sinds 1998 is in Nederland het opsporen van explosieven geen taak meer die alleen door de EOD wordt uitgevoerd. Door de start van hele grote bouwprojecten (denk aan de Hogesnelheidslijn, de Betuwelijn en de bouw van enorme woonwijken) werd het teveel werk voor de EOD alleen. Sindsdien mogen ook enkele gespecialiseerde bedrijven deze taak uitvoeren. Het daadwerkelijk laten ontploffen van de gevonden springstof blijft een taak van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie alleen. 

Enkele bedrijven die zich bezighouden met het opsporen van explosieven zijn: ARMAEX (Rijssen), AVG Milieutechniek/Geoconsult (Heijen), BODAC (Schijndel), Explosive Clearance Group (Wijchen), Heuvelman Ibis (Delfzijl), KWS Bijzondere Opdrachten (Zwolle), Leeman (Vriezenveen), Monshouwer Saricon (Heerjansdam), Oskam (Utrecht), REASeuro (Riel), T&A Survey (Amsterdam) en Van den Herik (Sliedrecht).

Zie ook dit artikel uit De Gelderlander

"GROESBEEK - Het Wijchense bedrijf Explosive Clearance Group (ECG) heeft sinds vorige week letterlijk de handen vol om de randen van het Groesbeekse natuurgebied De Bruuk uit te kammen op bommen en granaten. De bommenjagers van ECG hebben in een tijdsbestek van amper een week al 2.400 verdachte objecten in De Bruuk ontdekt. De Bruuk was vooral in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een plek waar zwaar gevochten werd. Dat blijkt wel uit de erfenis die de oorlog hier heeft achtergelaten. 

ecg

Medewerkers van ECG uit Wijchen aan het werk

ECG gebruikt een magnetometer, satellietnavigatie en een digitale bodemscanner op wieltjes. De munitie-experts van de ECG beschikken over de modernste high-techsnufjes om oorlogstuig boven de grond te krijgen. 
Hun onderzoek is nodig, omdat negen weilanden die grenzen aan de Bruuk binnenkort bij het natuurgebied getrokken worden. Het gaat om weilanden waarvan de pacht verlopen is. Staatsbosbeheer wil het grasland teruggeven aan de natuur. De bovengrond moet voor dat doel afgeplagd worden en dat kan alleen veilig gebeuren als het gebied vrij is van oorlogstuig.