ja_mageia

Wat te doen bij een tsunami?

‘Mama, we moeten van het strand af! Nu!!’ Voor de Engelse Tilly waren de plotseling terugtrekkende zee en de vissen die spartelend op het strand achterbleven duidelijke signalen van een naderende tsunami. Bliksemsnel waarschuwde ze haar moeder.
Deze verklaarde later in The Times dat ze volledig werd verrast: ‘Ik wist niet wat een tsunami was. Maar als je dochter zo hysterisch reageert, besef je dat er iets aan de hand moet zijn.’
Moeder en dochter alarmeerden het hotelpersoneel en binnen tien minuten hadden alle gasten het privé-strand verlaten. Tilly, haar familie en veel andere badgasten zochten een veilig heenkomen naar de hogere verdiepingen van het hotel. Daar zagen ze de tsunami het land binnenrollen. Het hotel hield stand. Dankzij Tilly, die in de Britse pers de bijnaam ‘Engel van het strand’ kreeg, raakte niemand van de ruim honderd hotelgasten ernstig gewond. In nabijgelegen resorts vielen wél dodelijke slachtoffers.

Tilly Smith

Op andere stranden waren er geen Tilly Smiths die de strandgangers en kustbewoners konden waarschuwen. Naar schatting zijn tussen de 190.000 en 290.000 mensen door de tsunami omgekomen, het merendeel in Indonesië, maar ook in Sri Lanka, Thailand, India en helemaal aan de andere kant van de Indische Oceaan: in Somalië.  

Tsunami waarschuwingsbord tsunami

Zoals uit het verhaal van Tilly duidelijk naar voren komt, is het mogelijk om een tsunami te zien aankomen.  

Opdracht:
De VN willen een simpele lijst met regels opstellen die waarschuwen voor een tsunami en die aangeven wat je moet doen als je een tsunami ziet aankomen. Deze opdracht doe je met z'n tweeën. Stel zo'n lijst met adviezen voor de VN op. Je lijst moet bestaan uit twee delen:

    • welke voortekenen van een tsunami zijn er ?
    • wat moet je doen als er een tsunami dreigt ?

      Eindresultaat van de opdracht:
      Actielijst met enkele richtlijnen voor hoe te handelen als een tsunami dreigt.