ja_mageia

Bron: zesde zintuig?

In een rubriek over nieuws over de tsunami-ramp was het volgende te lezen:
“Dieren in het wild lijken te zijn ontsnapt aan de tsunami na de beving in de Indische Oceaan. Daarmee is het vermoeden versterkt dat ze een 'zesde zintuig' hebben voor rampen. Er zijn weinig of geen dode dieren. Autoriteiten van natuurbeheer van Sri Lanka hebben gezegd dat de huizenhoge golven, die op het eiland bijna 30.000 mensen langs de kust van de Indische Oceaan hebben gedood, de wilde dieren kennelijk hebben gemist”.

Yala National Park in het zuidoosten van Thailand ligt precies in het rampgebied. Het vloedwater drong kilometers diep het park binnen en maakte ongeveer 200 slachtoffers. Busjes met toeristen werden hoog in de bomen gezwiept en vakantieverblijven werden verwoest. Merkwaardig genoeg liep het met  dieren in het wild veel beter af.

Yala National ParkIn Yala National Park wonen honderden olifanten, er zijn luipaarden, buffels, herten en nog veel meer bijzondere dieren. Toen de parkwachters na de ramp over het park vlogen, vonden ze tot hun verbazing (en opluchting) geen dode dieren. Ze vroegen zich af of de dieren misschien de ramp hadden voelen aankomen? Er zijn meer voorbeelden van dieren die ‘iets voelden aankomen’. Zo begonnen een paar olifanten met toeristen op hun rug te trompetteren, ze wilden beslist –hoger op- de heuvels in. Wellicht redden ze zo het leven van de toeristen.

Wetenschappers zijn niet overtuigd dat dieren een soort zesde zintuig hebben, en anders dan mensen, rampen voelen aankomen. Ze denken eerder dat dieren vaak beter kunnen horen, voelen en ruiken dan mensen.  Olifanten kunnen geluiden van kilometers ver opvangen, ook geluiden die wij niet kunnen opvangen. Andere dieren, zoals slangen, kunnen heel goed trillingen in de aarde aanvoelen. Honden kunnen veel beter ruiken. Vogels zijn heel gevoelig voor verandering van luchtdruk en vleermuizen ‘horen’ veranderingen in hun sonarsysteem. Bovendien hebben dieren die in een groep leven, zoals olifanten, herten en sommige vogelsoorten een speciale alarmkreet waarmee ze hun soortgenoten waarschuwen. Het is dus best mogelijk dat de tsunami zich aankondigde door trillingen, ver gebulder en veranderingen in luchtdruk. Het kan zijn dat de dieren deze aankondigingen oppikten, de soortgenoten elkaar waarschuwden en ze zo op tijd naar hoger gelegen gebieden konden vluchten.