ja_mageia

Clusterbomvrij beleggen

clusterbom01Clusterbommen zijn bommen die worden afgeworpen (vanuit een vliegtuig) of afgeschoten (via een raket). De bommen openen zich tijdens hun val en strooien hun inhoud, honderden kleine bommetjes, uit over een groot oppervlak.

clusterbom02

Deze clustermunitie ontploft niet volledig. Elke clusterbom laat zogenaamde blindgangers achter: bommetjes die niet direct ontploffen, maar pas als iemand ze opraapt of erop trapt. Ze zijn dus levensgevaarlijk, ook lang nadat de bommen zijn afgeworpen. Bijna altijd zijn het burgers die er het slachtoffer van worden, niet soldaten.

Daarom willen politici en actievoerders dat er bij oorlogen geen clusterbommen meer worden gebruikt en dat er een verbod komt op de productie van clusterbommen. Om de druk op de producenten te verhogen, roepen ze banken en pensioenfondsen op om niet meer te beleggen in bedrijven die clusterbommen maken of verkopen. IKV Pax Christi en Handicap International zijn voorbeelden van organisaties die clusterbommen bestrijden.

IKVPaxChristi

 

 

IKV Pax Christi en Handicap International proberen clusterbommen handicapinternationalde wereld uit te helpen.

 

 

 

opdrachtOpdracht:
Jullie gaan de anti-clusterbombeweging ondersteunen. Jullie maken een TV-reclamespotje tegen clusterbommen. In het spotje roepen jullie banken en pensioenfondsen in Nederland op om niet meer te beleggen in bedrijven die clusterbommen maken of verkopen. Als de geldstroom voor de productie opdroogt, zo is de gedachte, dan komt er ook een eind aan  productie en gebruik.