ja_mageia

Bron: actie schoonmaakpersoneel

Het schoonmaakpersoneel wil een nieuwe cao afdwingen en houdt acties. Ze staken bij het schoonhouden van de treinen van de Nederlandse Spoorwegen, er worden nu maar hooguit 8 mensen ingezet waar er normaliter 14 ingezet worden. De NS ondervindt hier veel last van en heeft overwogen andere schoonmakers het werk te laten doen.

Dit kan de NS helemaal niet doen, want dan zou de NS de staking breken, volgens de FNV, en dan zullen er juridische stappen volgen. De NS zeggen ook helemaal geen partij te zijn in het geheel, omdat de schoonmakers werken bij ingehuurde bedrijven. Volgens de FNV is de NS wel degelijk partij in het geheel, want zij zijn de grootste opdrachtgever van de schoonmaakbedrijven en betalen een te lage prijs. Leiden de acties nergens toe, dan zullen ze harder worden en wordt het de bedoeling dat er op Schiphol ook niet meer wordt schoongemaakt, totdat de eisen zijn ingewilligd en er een nieuwe cao ligt.

Staking

Een nieuwe cao komt er niet vanzelf, hiervoor zal je moeten onderhandelen. Wat jullie gaan doen is de verschillende rollen van de mensen aan de onderhandelingstafel uitschrijven. Jullie gaan zelf een nieuwe afloop in elkaar draaien. Jullie maken een rollenspel, waarin de verschillende partijen met elkaar onderhandelen over een nieuwe cao.
Kijk in ieder geval in 'het Arsenaal'. Daar vind je instructies voor het voeren van onderhandelingen.

schijf van vijf

Jullie moeten daarvoor wel weten waar het over gaat. Lees daarvoor de andere bronnen.

In het spel komen de volgende rollen voor:

    1. de directie van het schoonmaakbedrijf
    2. de vakbond die voor de werknemers onderhandelt
    3. de ondernemingsraad
    4. de arbeiders die willen staken: harde actie!
    5. de arbeiders die helemaal niet willen staken