ja_mageia

Arbeidsvoorwaarden

sweatshopJe woont is een arm land. Je bent investeerder en wilt helpen om de economie van je land op te krikken. Je zou bijvoorbeeld kunnen investeren in naaiateliers. Over de hele wereld werken er miljoenen mensen in naaiateliers. Deze ateliers zijn de producenten van de meeste kleding in onze schappen. Je ziet goede investeringsmogelijkheden. De vraag naar kleding blijft immers toenemen. Vroeger had je alleen nog een winter- en zomercollectie. Nu wisselen kledingwinkels om de haverklap hun collectie. Spijkerbroeken, truien, t-shirts, badkleding, lingerie of noem maar op. Mensen in de rijke landen blijven maar kopen. Er gaan miljoenen euro's in de kledingindustrie om. Kunnen jij en jouw landen hiervan ook een graantje meepikken?

Je bent een gewiekste zakenman of zakenvrouw. Het sportkledingmerk Ficto heeft contact met je gezocht. Ficto is op zoek naar een land waar hun sportkleding goedkoop in elkaar kan worden gezet. Ze gaan weg uit hun vaderland omdat de arbeidskosten daar te hoog zijn opgelopen. Het oog van Ficto is op jouw land gevallen, om meer redenen: de lonen in jouw land zijn laag, er zijn nog geen vakbonden die voor de rechten van de naaisters (het werk in een naaiatelier is vooral vrouwenwerk!) opkomen en er zijn geen lastige regels en controleurs die het werk kunnen ophouden. Maar let op! De International Labour Organisation, de arbeidsrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, houdt Futo in de gaten...

Opdrachtdagobert:

Je stelt een arbeidscontract op met Ficto. In het contract regel je de arbeidsvoorwaarden voor jouw werknemers. Hoe ziet de lijst met arbeidsvoorwaarden er bij jou uit?
Arbeidsvoorwaarden kosten meestal geld. Hoe beter de werknemers het hebben, hoe lager de winst voor Ficto en voor jou. Je kunt je als een echte geldwolf opstellen om zoveel mogelijk geld verdienen. Of je haalt er het maximale uit voor je werknemers. Of ga je er ergens tussenin zitten?

Denk goed na en stel een lijst op met arbeidsvoorwaarden, die gaan gelden in jouw naaiatelier.