ja_mageia

Bron: biologische katoen (economische aspecten)

Nederland is onder andere rijk geworden door de arbeid van slaven op katoenplantages. In de 17e eeuw werd katoen niet voor niets het witte goud genoemd.

Ook heden ten dage kun je vraagtekens plaatsen bij de economische kant van katoenteelt. De teelt vindt voor het grootste deel in armere landen plaats. Katoen kan voor arme mensen financieel gunstig zijn, maar de risico's zijn groot. Katoenboeren moeten kunstmest en bestrijdingsmiddelen kopen. Vaak steken ze zich daarvoor in de schulden. Als de oogst mislukt of de prijs van katoen op de wereldmarkt daalt, zitten ze in de schulden.
De wereldmarktprijs wordt bepaald door grote Amerikaanse katoenproducenten die met subsidie goedkoop kunnen produceren. Kleine Afrikaanse boeren kunnen daar niet tegenop. De Wereldhandelsorganisatie heeft bepaald dat de subsidies afgeschaft moeten worden, maar zover is het nog niet. En in tussentijd gaan veel kleine boeren failliet en verliezen ze hun enige bron van inkomsten.

KatoenOp de website van Oxfam Novib kun je meer te weten komen over de subsidie op katoen en eerlijker handel

Katoenchecker nieuwe meetlat voor merken    
donderdag 27 mei 2004  
Een meetlat die bekende modemerken beoordeelt op de mate waarin zij biologisch katoen gebruiken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De naam voor deze meetlat: Katoenchecker. Dit uniek instrument is het resultaat van een onderzoek gedaan door vereniging van consumenten Goede Waar & Co. Niet eerder is er zo'n uitgebreid onderzoek gedaan naar modemerken.

De Katoenchecker en uitkomsten van het rapport worden op vrijdag 28 mei om 13:00 uur gepresenteerd op de Dam. Dat gaat gepaard met een enorme waslijn waar de vuile was wordt opgehangen, een menselijke 'egel' en duizenden wasknijpers. Een speciaal promotieteam gaat na dit startschot op reis door Nederland om overal wasknijpers en flyers uit te delen om zo aandacht te krijgen voor kledingmerken die steeds minder of nog steeds gebruik maken van giftige stoffen voor de productie van katoen. En waarvan onduidelijk is in hoeverre er kinderarbeid tijdens de productie voorkomt.
Bron: http://www.fashionunited.nl

Katoenchecker
Aan deze katoen kun je niet zien welke biologisch is of niet. Met de katoenchecker wel!