ja_mageia

Bron: biologische katoen (sociale aspecten)

In de filmpjes met Inez en Julio (hieronder) kunnen jullie zien hoe katoen eruit ziet en hoe het wordt verbouwd.

Julio en Inez, katoenproducenten  in Peru.

Aflevering 1: een biologische katoenplantage in Peru: Katoen voor kleding zónder gif.Aflevering 2:
Werken op een katoenplantage. Wat gebeurt er met katoen, voordat het als T-shirt of spijkerbroek in de winkel hangt?

Bij duurzame kleding gemaakt van biologisch katoen wordt er rekening gehouden met drie dingen: rechtvaardige behandeling van mensen die in de katoenindustrie werken (ook wel het sociale aspect genoemd), de productie van katoen zonder schade aan het milieu (milieuaspect) en de economie (er moet natuurlijk wel wat te verdienen zijn).
katoen-logo's
Sociale aspecten van katoenproductie
Voor werknemers van katoenplantages is er nog veel mis. De problemen doen zich voor op twee terreinen:

Veiligheid
Schone klerenKatoenplanten zijn erg kwetsbaar. Om allerlei schadelijke ziekten buiten de deur te houden, worden er veel insecticiden en pesticiden gespoten. De katoenproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor 10% van alle insecticiden en 25% van alle pesticiden.
De arbeiders worden onwetend gehouden. Zonder het te weten, werken ze in giftige omstandigheden. Of ze merken wel dat er iets niet klopt, maar krijgen op hun vragen geen of ontwijkende antwoorden. Het gevolg: ze kampen met allerlei gezondheidsproblemen: hoofdpijn, duizeligheid, kanker, ademhalingsproblemen, noem maar op.

Arbeidsvoorwaarden
Veel arbeiders worden onderbetaald. Katoenproductie vindt vaak plaats in lage-lonen-landen. Als je klaagt, staan er voor jou tien anderen in de rij.
De afnemers in het westen, willen zo goedkoop mogelijk inkopen; ook dat houdt de arbeidslonen laag.
Op de site van Schone Kleren kun je meer informatie vinden over hun campagne voor eerlijke kleding (= kleding waar een eerlijke prijs voor betaald wordt).

De Campagne Schone KLeren boekt soms een succesje. Lees het bericht over Mexx maar eens:

Mexx sluit aan bij Fair Wear Foundation
Op 8 november 2006 is het zover. Na 1,5 jaar van vergaderen en overleggen over de arbeidssituatie in fabrieken, heeft het kledingmerk Mexx zich aangesloten bij Fair Wear Foundation (FWF). Mexx is het grootste kledingbedrijf in Nederland, gerekend naar aantal verkooppunten. De kleding van Mexx wordt geproduceerd in zo’n 350 fabrieken verspreid over de wereld. Het bedrijf eist van deze fabrieken dat ze de ILO-arbeidsnormen naleven. (Bron: http://www.modint.nl/index.cfm/4,1893,3,html)

mexx