ja_mageia

Bron: landmijnen wereldwijd

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat onlangs verschenen is liggen er vele miljoenen landmijnen en andere niet-ontplofte explosieven in de wereld. Sommige bronnen spreken zelfs over meer dan honderd miljoen landmijnen wereldwijd. Volgens de Internationale Campagne voor Uitbanning van Landmijnen (ICBL) zijn er tussen 2004 en 2009 in 58 landen ongelukken gebeurd met landmijnen. De grootste aantallen landmijnen zijn te vinden in gebieden in Azië, Afrika en Midden-Amerika waar oorlog is geweest. Maar er zijn ook plekken in Europa waar mijnen te vinden zijn, in Kroatië bijvoorbeeld.

Op de kaart hieronder hebben we de landen waar de meeste landmijnen liggen met rood aangegeven. Dat zijn er 30. Maar ook in andere landen waar landmijnen liggen (lichtpaars gekleurd) gebeuren er nog regelmatig ongelukken met niet-opgeruimde landmijnen. Soms zijn die mijnen gelegd tijdens oorlogen die tientallen jaren geleden plaatsvonden.

landmijnenwereldkaart

De landen waar veel landmijnen voorkomen:

landmijnen04Afrika:
Angola, Kongo (DR), Egypte, Eritrea, Ethiopië, Libië, Mozambique, Soedan, Somalië, Tsjaad, Zimbabwe

Azië:
Afghanistan, Azerbeidzjan, Birma, Cambodja, Irak, Iran, Laos, Noord-Korea, Sri Lanka, Tsjetsjenië, Vietnam, Zuid-Korea

Europa:
Bosnië-Herzegovina, Kroatië

Latijns Amerika:
Colombia, Nicaragua

Midden-Oosten:
Jemen, Libanon

In alle landen samen liggen er naar schatting nog 25 miljoen landmijnen in de grond. De voorraad landmijnen die wereldwijd in depots ligt te wachten wordt geschat op 250 miljoen. Elk jaar worden 1 miljoen nieuwe landmijnen gelegd. Zie ook 'Factsheet' 

Statistieken: ICBL (International Campaign to Ban Landmines)