ja_mageia

Bron: een been van 12.000 euro

miss_landmijn_2009Een wel heel bijzonder project is opgezet door een kunstenaar uit Noorwegen: Morten Traavik. Hij heeft met eigen ogen gezien dat vrouwen die door een landmijn gehandicapt zijn geraakt vaak alleen komen te staan. Met zijn project vraagt Traavik aandacht voor dit probleem. Zijn project is de verkiezing van de 'Miss Landmijn Van Het Jaar'.

misslandmine

In 2008 waren er twee winnaressen: een winnares die door een jury was aangewezen en een winnares die via internet door het publiek was aangewezen. In 2008 werden de verkiezingen in Angola gehouden.

In 2009 wilde Traavik de verkiezingen in Cambodja houden, maar de Cambodjaanse regering stak daar op het laatste moment een stokje voor. Uiteindelijk zijn de verkiezingen er wel gehouden, maar in het geniep en op een geheime locatie. Op de foto rechts de winnares van 2009.

De eerste prijs is een op maat gemaakt kunstbeen van titanium (ter waarde van 12.000 euro) en 800 euro voor een opleiding naar eigen keuze. Er was kritiek op de verkiezingen, veel mensen vonden het maar een rare bedoening. Maar Traavik kreeg veel aandacht voor landmijnen en de problemen van vrouwen die er slachtoffer van zijn geworden. Daar was het hem om te doen.

Het been van titanium is vrij bijzonder. De meeste slachtoffers krijgen een goedkoper kunstbeen, ze zijn er al vanaf 50 euro (volgens de Belgische organisatie Handicap International). Maar voor iemand in een ontwikkelingsland is 50 euro veel geld. En als je bedenkt landmijnen sinds 1975 meer dan een half miljoen mensen hebben verminkt . . . Reken maar uit.