ja_mageia

Bron: analfabetisme

Iemand van 15 jaar of ouder die niet kan lezen en schrijven noemen we een analfabeet. Er zijn ongeveer 1 miljard mensen op de wereld die analfabeet zijn. Dat is meer dan een kwart van alle mensen op de wereld van 15 jaar of ouder! Per jaar komen er naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen analfabeten bij. Van alle analfabeten woont 98% in de Derde Wereld. Tweederde van alle analfabeten is vrouw.

Ook in Nederland komt analfabetisme voor. Er zijn nog duizenden volwassenen die hun eigen naam en adres niet kunnen schrijven. Ze konden het tempo op school niet bijbenen of waren langdurig ziek.

Functioneel analfabetisme
Ongeveer 700.000 mensen in Nederland zijn officieel geen analfabeten, maar hebben toch grote moeite met lezen en schrijven. Ze kunnen in de supermarkt de reclames nog wel lezen. Maar langere teksten zoals een boek en moeilijkere teksten lezen lukt niet. Met belastingformulieren, bankpapieren of de gebruiksaanwijzing van de video hebben ze grote moeite. Deze mensen noemen we functioneel analfabeten.

*Men schat dat er in Nederland zo'n zestigduizend jongeren zijn die functioneel analfabeet zijn.

diplomarooster

Waarschijnlijk kun je als functioneel analfabeet nog wel je naam op dit schoolrooster lezen maar belangrijke andere zaken niet