ja_mageia

Bron: 10) spelregels

kwartettenHet is de bedoeling door slim te spelen en te vragen zoveel mogelijk setjes van vier kaarten te verzamelen, de kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft. Degene met de meeste kwartetten wint.

Voorbereiding
Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien.

Het spel
Jullie spelen steeds met vier spelers. Een willekeurige speler begint (bijvoorbeeld wie het hoogste gooit met een dobbelsteen). Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal één kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de kaart die je wilt hebben. Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'Kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Als je een kwartet compleet hebt, moet je minimaal één minuut lang iets over het onderwerp vertellen. Lukt dat niet, dan leg je het kwartet weg en telt het kwartet dat je hebt niet mee. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt.

Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn. Winnaar is degene met de meeste kwartetten.