ja_mageia

Bron: 3) onderwijs

meisjes naar schoolOnderwijs is niet alleen nuttig, kinderen hebben er ook recht op. In het VN-Kinderrechtenverdrag staat dat alle kinderen goed en gratis basisonderwijs moeten krijgen.  Bijna alle landen hebben dat verdrag ondertekend. Maar in de praktijk gaan nog lang niet alle kinderen naar school.

Om meer kinderen naar school te laten gaan is veel nodig:

  • Allereerst moeten er scholen en leraren zijn. De scholen moeten goed bereikbaar zijn; in afgelegen en dun bevolkte gebieden is dat moeilijk. Vooral in arme landen gaan daarom minder kinderen uit die gebieden naar school.
  • De ouders moeten de kosten van de school kunnen betalen. Vaak moeten ze schoolgeld, schooluniform, boeken en andere schoolspullen betalen. Bovendien kan een kind dat naar school gaat geen geld voor het gezin verdienen. Om meer kinderen naar school te krijgen, moet schoolgeld en schooluniformen afgeschaft worden. De ouders zouden zoveel moeten kunnen verdienen dat hun kinderen niet hoeven te werken. Ook moeten de ouders inzien dat lezen, schrijven en rekenen belangrijk is.
  • De kinderen moeten het onderwijs leuk vinden, zodat ze graag naar school gaan. Dat kan bijvoorbeeld via lessen in de eigen taal en over de eigen cultuur. Het verblijf op school moet aangenaam zijn, niet te warm of koud, niet te veel leerlingen per klas, bevoegde leraren, genoeg en recent lesmateriaal, goed schoolmeubilair, schone lokalen, geen lijfstraffen. Aandacht voor praktische dingen (bijvoorbeeld schooltuin, alledaagse techniek) en leuke bezigheden zoals sport en spel is ook belangrijk.

Gelijke kansen
Een gelijke kans op onderwijs voor meisjes blijft een droom, schrijft het VN-kinderfonds Unicef in zijn jaarrapport uit 2009. Ondanks alle goede voornemens in de wereld blijft het aantal meisjes dat niet naar school gaat hoger dan dat van jongens. Volgens Unicef heeft dit grote negatieve gevolgen voor de bestrijding van armoede en ziekten als aids.
Investeren in onderwijs voor meisjes werpt zijn vruchten af: meisjes met een opleiding zullen later betere moeders worden, waardoor de kindersterfte zal afnemen en de gezondheid in de gezinnen zal verbeteren. Meisjes zullen beter weten dat condooms hen beschermen tegen besmetting met het aidsvirus. Meisjes die niet naar school gaan belanden eerder in de prostitutie en de kinderhandel.

Meisjes worden niet alleen minder naar school gestuurd dan jongens, ze worden er ook weer sneller vanaf gehaald. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de school te ver van huis ligt, de route naar school niet veilig wordt gevonden of omdat er geen aparte toiletten voor meisjes op scholen zijn.
Daar is allemaal wat aan te doen, meent Unicef. Als er schoolgeld wordt geheven en de ouders hebben geen geld meer, gaan de dochters het eerst van school. Daarom pleit Unicef voor afschaffing van schoolgeld.

Digitale kloof
olpcIn Nederland heeft 66% van de mensen toegang tot internet. In Afrika heeft nog geen 3% toegang tot het web. In een land als Tanzania surft slechts 0,9% van de mensen wel eens over het web. Dit wordt de digitale kloof genoemd.
Met het project 'One Laptop Per Child' (OLPC) wordt geprobeerd kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien van goedkope laptops. Die laptops mogen niet meer kosten dan ongeveer 100 dollar. Je kunt de laptop niet in de gewone winkel kopen; ze worden alleen verspreid in de arme gebieden op de wereld. Er zouden al ongeveer 1 miljoen laptops aan de man zijn gebracht, vooral in Zuid-Amerika.

De kleurrijke laptop is inmiddels omgedoopt met de naam ‘XO’, omdat als je het XO-logo van de laptop 90 graden draait, het precies op een kind lijkt.
De XO kan tegen een spat water, een hoop stof en een flinke val op de grond. Het bevat geen ventilator om de hardware te koelen, het is stil en het weegt zo’n 1.5 kilogram. Na 1x volledig opladen kun je er 6 uur flink mee werken, of het 24 uur lang gebruiken als eBook-lezer. De XO-laptop heeft een ingebouwde video camera en microfoon. Andere praktische vernieuwingen zijn het scherm dat het ook perfect doet in een zonnige omgeving, en een touw waarmee je een dynamo elektriciteit kunt laten genereren zodat je toch zonder stopcontact met de laptop kunt werken.

1 2 3
5 6 7
4 8