ja_mageia

Bron: wat zijn clusterbommen?

clusterbom03

clusterbom schematische_werkingEen clusterbom is een bom die door een vliegtuig, granaat of raket wordt afgeworpen en dan talloze kleine bommetjes uitspuugt. Op de foto hierboven zie je een bommenwerper die 28 van dergelijke clusterbommen laat vallen.

De inhoud van de clusterbommen, de bommetjes, ontploffen als ze op de grond vallen of blijven daar liggen. Clusterbommen worden ingezet om in één keer een heel gebied te verwoesten, bijvoorbeeld een landingsbaan.

clusterbom opengewerkt_2

clusterbom slachtoffer

 

De bommetjes die niet ontploffen  blijven liggen tot iemand ze opraapt of erop stapt. Dan ontploffen ze alsnog. Zo blijven bommetjes uit clusterbommen mensen doden of verwonden. Zelfs nog jaren na de oorlog, waarin ze zijn gebruikt, maken zulke bommetjes slachtoffers. Bijna altijd zijn het burgers die het slachtoffer worden en ruim een kwart van de slachtoffers bestaat uit kinderen.

Groot gevaar lopen bijvoorbeeld jongens die voetballen en jongens en meisjes die spelen op plekken waar die bommetjes liggen. Maar ook boeren die het land bewerken of vrouwen die brandhout verzamelen.

Daarom zetten mensen zich in om niet-ontplofte bommetjes uit clusterbommen op te ruimen. Dat is tijdrovend en duur, zelfs als je weet waar precies clusterbommen zijn gebruikt. Bovendien is het levensgevaarlijk.

submunitie1

submunitie2

Zo klein is de zogenaamde submunitie, de kleine explosieven in de clusterbommen