ja_mageia

Bron: clusterbommen in de strijd

onderzoek aan_een_subminutiebom

Een mijnenruimer onderzoekt niet-ontplofte clustermunitie in Libanon

De eerste clusterbommen werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Daarna werden ze ingezet in ruim twintig andere oorlogen. We geven hiervan twee voorbeelden:

Tussen 12 juli en 24 augustus 2006 voerde Israël oorlog tegen de Libanese beweging Hezbollah. Vooral tijdens de laatste dagen van deze oorlog vuurde het Israëlische leger clusterbommen af. Na het einde van de oorlog bleven een miljoen bommetjes afkomstig uit clusterbommen liggen. Tussen augustus 2006 en juli 2010 vonden 46 Libanezen de dood omdat ze met zulke bommetjes in aanraking kwamen en raakten er 340 door gewond.

clusterbom slachtoffer2

Tussen 7 en 12 augustus 2008 voerden Rusland en Georgië oorlog tegen elkaar. Russische troepen gooiden clusterbommen in de strijd. De Nederlandse fotograaf Stan Storimans deed in Georgië verslag van de oorlog. Op 12 augustus kwam hij om het leven tijdens een bombardement door Russische vliegtuigen. Volgens de mensenrechtengroep Human Rights Watch is hij gedood door een Russische clusterbom.

storimans

Cameraman Stan Storimans, burgerslachtoffer van een clusterbom


Wil je weten bij welke andere oorlogen clusterbommen zijn gebruikt, klik dan op http://www.actiefondsmijnenruimen.nl/page/76/Geschiedenis_van_de_clusterbom.