ja_mageia

Wat doen de VN?

De Verenigde Naties voeren op twee manieren actie tegen het maken en gebruiken van clusterbommen.

verhagen osloOp de eerste plaats door clusterbommen te verbieden. In december 2008 werd in Oslo een verdrag gesloten tegen het maken en gebruiken van clusterbommen.

De zeven landen waar de meeste clusterbommen vandaan komen, deden niet aan deze bijeenkomst mee, te weten China, India, Israël, Pakistan, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten. Zij hebben dit verdrag niet getekend. 
In augustus 2011 hebben 108 lidstaten van de VN dat wel gedaan, waaronder Nederland en België (op de foto rechts de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Verhagen). 

Ten tweede houden de VN zich bezig met het opsporen en opruimen van niet-ontplofte munitie in gebieden waar gevochten is. Daar vallen ook bommetjes uit clusterbommen onder. Hiertoe heeft de Algemene Vergadering van de VN in 1997 de mijnopruimingsdienst UNMAS opgericht.

explode cluster_bomb_libanon

Voor 2011 hebben de VN voor het opruimen van niet-ontplofte munitie bijna 350 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld wordt onder meer besteed aan mijnenruimers en speurdieren. Soldaten die aan vredesmissies van de VN deelnemen, spelen een belangrijke rol bij het opsporen en opruimen van niet-ontplofte munitie. Ook helpt de VN regeringen met het voeren van een verstandig beleid en het  opleiden van ambtenaren.

 

unmas

 

 

Clustermunitie tot ontploffing gebracht in Libanon