ja_mageia

Gekleurd nieuws

Als je naar de tv kijkt, surft op internet of de krant lees komt er heel wat informatie op je af. Daar zit ook nieuws bij. Dat nieuws gaat over politiek, economie, het dagelijks leven, een ramp of ongeluk, sport, showbiz, noem maar op.
Maar altijd hangt het van de bron af hoe een bepaald nieuwsverhaal wordt verteld. Misschien heb je al eens gemerkt dat de één het zus doet en de ander zó.

nosbbcfox newsTagesschau

Dat hebben we mede te danken aan de VN. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN staat namelijk dat iedereen mag denken en zeggen wat hij wil. Dat geldt ook voor mensen die nieuwsverhalen maken of doorgeven. Die mogen het op hun eigen manier doen en doen dat ook. Als journalisten, presentatoren en andere medewerkers van nieuwsmedia dat mogen doen zonder inmenging, dan spreken we van persvrijheid. Nederland is één van de landen met persvrijheid. En het betekent dat wij, jij en ik, kunnen lezen, zien en horen wat we willen.

Opdracht:
Jullie vergelijken nieuwsbronnen op tv met elkaar. Kijk naar een nieuwsverhaal zoals dat door twee verschillende omroepen wordt gebracht. Het moet gaan over iets dat pas gebeurd is of nog aan de gang is terwijl je deze opdracht maakt.