ja_mageia

Bron: altijd gekleurd
Kijk eens op de website www.kijkonderzoek.nl, dan zie je naar welke tv-programma’s de meeste Nederlanders gekeken hebben. Wat dat betreft scoren het NOS-journaal van acht uur ’s avonds op Nederland 1 en Hart van Nederland op SBS6 altijd hoog.
Als je regelmatig naar deze nieuwsuitzendingen kijkt, mer je dat ze meestal sterk van elkaar verschillen. Ze hebben een heel andere aanpak.

Nos

Misschien heb je dat al regelmatig gedaan. Dan kun je uit je blote hoofd wel een paar belangrijke verschillen noemen.
Maar als je de verschillen nog niet weet, kijk dan eens naar een naar een uitzending van 'Hart van Nederland' en naar een NOS-journaal. Dat moet je dan wel op dezelfde dag doen, anders kun je de uitzendingen niet goed met elkaar vergelijken. Elke dag is er namelijk wel iets anders in het nieuws.
Houd bij welke onderwerpen aan bod komen in beide nieuwsuitzendingen. Vergelijk ze met elkaar. Zit er veel verschil in de keuze van de onderwerpen? En wat zijn de verschillen in de manier waarop de onderwerpen worden gepresenteerd? Schrijf alles op wat je opvalt.
Schrijf ten slotte op wat je nog het best bevalt en waarom

Hoe worden onderwerpen gekozen voor een nieuwsuitzending?
Het is erg moeilijk om onderwerpen te kiezen voor een nieuwsuitzending want het zijn er enorm veel. Zowel tv-zenders als krantenredacties moeten steeds weer van die keuzes maken. Veel van deze nieuwsverspreiders brengen hun berichten ook op internet aan de man.
Op allerlei manieren worden keuzes gemaakt. We noemen er enkele:

  • Hoe dichterbij iets gebeurt, hoe belangrijker het is
  • Het item gaat over iets dat net gebeurd is of nog aan de gang is
  • Hoe meer het afwijkt van het normale, hoe eerder het nieuws is
  • Hoe meer mensen er bij betrokken zijn, hoe belangrijker iets is
  • Hoe belangrijker de persoon is over wie het nieuws gaat, hoe eerder het nieuws is
  • Kun je verwachten dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het nieuwsverhaal dat je wil brengen?
  • Zijn er goede beelden of foto's bij?
  • Zijn er onderwerpen die je maar beter niet kunt behandelen? En waarom kun je die onderwerpen maar beter niet behandelen?
  • Wil je ernstig nieuws afwisselen met leuke berichten?

Hoe breng je nieuws?
Met de commerciële omroepen komt er een andere manier om het nieuws te brengen. Het nieuws wordt wat populairder gepresenteerd en in beeld gebracht.
Het Journaal en later ook ÉénVandaag, Netwerk en Nova sluiten zich bij deze andere manier aan.
Je kunt duidelijk merken dat het nieuws door de andere aanpak veranderd. Nieuws en informatie worden steeds vaker aantrekkelijk verpakt in programma’s die aangekondigd worden als een show of praatprogramma. We noemen deze shows en praatprogramma’s ook wel infotainment (= informatie + entertainment).