ja_mageia

Leg het werk neer

De staking is een machtig wapen. Als de werknemers het werk neerleggen, dan ligt het bedrijf stil.

Toch gaan werknemers niet bij elk probleem in staking om hun zin te krijgen. Als je staakt, krijg je namelijk ook geen loon. Bovendien zijn mensen bang voor hun baan. Zeker als er veel werkloosheid is kan de werkgever zeggen: “voor jou tien anderen”.

Je ziet dan ook dat er minder gestaakt wordt als de werkloosheid hoog is. Kijk maar naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. Nederland heeft te maken met een grote economische crisis. De werkgevers betalen in die tijd steeds minder loon maar toch wordt er niet gestaakt.

Een voorbeeld van een goede reden om te gaan staken zijn slechte werkomstandigheden. In sommige landen zijn de omstandigheden waaronder mensen moeten werken ronduit abominabel. De internationale arbeidsorganisatie van de VN (ILO) vindt dat iedere werknemer recht heeft op gezonde werkomstandigheden. De ILO heeft daarom de dag voor veligheid en gezondheid op het werk in het leven geroepen. Elk jaar op 29 april wordt hier wereldwijd aandacht aan besteed.

90 jaar ILO
De ILO (de internationale arbeidsorganisatie van de VN) vierde in 2009 zijn 90e verjaardag

Opdracht
Jullie schrijven een krantenartikel (één A4-tje) over een dreigende staking bij een Nederlandse autofabriek. Sommige werknemers vinden dat hun veiligheid op het werk niet goed geregeld is. Een andere groep vindt dat het in vergelijking met de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden hier zo slecht nog niet is. Bij de poorten van het bedrijf gaan ze met elkaar in discussie. De stakers houden de werkwilligen tegen.
Jullie schrijven voor de lokale krant op wat beide groepen te melden hebben.