ja_mageia

Bron: de grote verschillen
Vrijheidsbeeld Het maakt heel wat uit of je in een democratisch bestuurd land woont of in een land waar een dictator de baas is. We zetten enkele belangrijke verschillen op een rij:

  • In een democratie heb je allerlei rechten. Die kun je vinden in de grondwet van het land. Je hebt bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting en van godsdienst. In een dictatuur geldt er geen grondwet.
  • In een democratie zijn er mensen die wetten maken. Die zitten in het parlement van het land. Andere mensen voeren wetten uit. Die zitten in de regering van het land. En er zijn mensen die wetten controleren. Dat zijn rechters. In een dictatuur is er één persoon die dit alles allemaal zelf doet, de dictator.
  • In een democratie komen de wetgevers en bestuurders aan de macht via verkiezingen. Een dictator is meestal aan de macht gekomen via een staatsgreep. 
  • In een democratie is er een volksvertegenwoordiging. Daar zitten ook mensen in die andere opvattingen hebben dan de mensen in de regering. In een dictatuur is er géén volksvertegenwoordiging of er is een volksvertegenwoordiging waarin alleen mensen zitten die dezelfde opvattingen hebben als de dictator.
  • In een democratie worden vrije en geheime verkiezingen gehouden. Niemand hoeft te weten wat de ander gestemd heeft. In een dictatuur zijn er geen verkiezingen, in ieder geval geen echte verkiezingen. Er doet bijvoorbeeld maar één kandidaat mee. Of er doen alleen  kandidaten mee van maar één partij. Soms mogen andere partijen wel meedoen, maar krijgen ze geen enkele kans zich aan de kiezers te presenteren of hun beste kandidaten worden opgepakt en gevangen gezet.
  • de dictatorIn een democratie hebben alle burgers precies dezelfde rechten. In een dictatuur is dat niet het geval. Of ze hebben alleen op papier dezelfde rechten, in de praktijk niet.
  • In een democratie houdt men rekening met de belangen van minderheden, in een dictatuur over het algemeen niet.
  • In een democratie mogen kranten en andere media zeggen wat ze willen. In een dictatuur mogen ze dat niet. Daar maakt de dictator uit wat er in de media verschijnt. Meestal gebruikt de dictator de media om propaganda te maken.