ja_mageia

Bron: slachtoffers

jongslachtofferKinderen zijn speels. In een land waar oorlog is geweest, trappen kinderen op een landmijn als ze een bal achterna rennen die buiten het speelveld terecht komt en waar toevallig –zonder dat ze het weten– een landmijn ligt.Abdi en Khadra zijn broer en zus. Hij is negen jaar oud, zij is veertien. Ze wonen in Dhubato, een klein dorp in Somalië (Oost-Afrika). Beide kinderen waren op de geiten bij het huis van hun ouders aan het passen. Khadra zag iets uit de grond steken. Ze dacht dat het een thermoskan was en riep haar broertje. Terwijl hij naar haar toe kwam lopen, raakte ze de ‘thermoskan’ aan en die ontplofte. Hun moeder hoorde de ontploffing en kwam naar buiten rennen. Met de hulp van enkele dorpelingen werden ze snel naar het Berbera-ziekenhuis enkele kilometers verderop gebracht. Khadra verloor beide armen en werd blind. Abdi verloor vier vingers en raakte zwaar gewond aan een van zijn ogen.

Een jong slachtoffer van een landmijn

claudiaKinderen kunnen ook slachtoffer zijn van landmijnen zonder er zelf op te staan. Lees het verhaal van Claudia uit Colombia (Latijns Amerika) maar eens. Vijf jaar geleden verloor Claudia haar vader door een ongeluk met een landmijn die op de weg lag. Claudia kan het zich nog herinneren alsof het gisteren gebeurde. Ze was met haar vader en moeder naar de markt geweest en op de terugweg wilden ze het liefst met de bus naar huis. Maar ze hadden pech, want de bus reed die dag niet en toen zijn ze toch maar gaan lopen. Haar moeder was bang om in de berm van de weg te lopen, omdat er veel ongelukken gebeurden met mijnen. Ze drukte Claudia en haar vader daarom nog eens op het hart om op de weg te blijven. Toen opeens hoorde Claudia een vreselijke knal . . .  Het was een ontploffing en er was heel veel stof. 
Haar vader was bovenop een mijn gestapt. De moeder van Claudia was helemaal in paniek. En al snel bleek dat haar vader het ongeluk niet had overleefd. Claudia en haar moeder waren zo bedroefd dat zij hun eigen verwondingen niet eens voelden. Maar toen haar vader eenmaal begraven was voelden zij de pijn des te meer. Niet alleen van de wonden die inmiddels behandeld waren, maar ook van het gemis.

 

Claudia uit Colombia