ja_mageia

Bron: sporten met je kunstbeen

tombenenDe Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius is iemand met een bijzonder verhaal. hij werd geboren met een afwijking aan zijn benen. Toen hij elf maanden was, werden zijn beide onderbenen geamputeerd. sinds die tijd heeft hij twee kunstbenen (protheses). Die moesten natuurlijk om de zoveel tijd vervangen worden.

Als je in de groei bent, heb je om het half jaar een nieuw paar kunstbenen nodig. Op de foto niet Oscar Pistorius, maar Tom, die ook al op jonge leeftijd zijn beide onderbenen verloor.

Terug naar Oscar Pistorius. Ondanks zijn twee kunstbenen deed hij in zijn jeugd heel veel aan sport. Zo deed hij aan rugby, waterpolo en tennis. Toen hij met rugby een knieblessure opliep, ging hij als onderdeel van zijn revalidatie hardlopen. Daar bleek hij enorm veel talent voor te hebben. Op de Olympische Spelen voor gehandicapten won hij veel medailles. En nu mag hij meedoen aan het gewone WK atletiek en de Olympische Spelen. Eerder mocht dat niet omdat daar alleen atleten "zonder technische hulpmiddelen" aan mogen meedoen. De hoogste bazen van de internationale atletiek  beslisten nu anders. Misschien wint "de snelste man zonder benen" wel een medaille.

pistorius

 

Oscar Pistorius