ja_mageia

Bron: het gevaar van mijnen

Voor je mijnen kunt ruimen moet je weten waar ze liggen. En daarom worden er kaarten gemaakt waarop is ingetekend waar de mijnen zijn verstopt. De kaartenmakers beginnen met plekken waar je landmijnen kunt zien liggen, of waar met borden of hekken is aangegeven dat er landmijnen liggen. 


Daarna zoeken ze plekken die niet als mijnenveld bekend zijn, maar waar misschien landmijnen liggen. In gebieden waar soldaten hebben gewoond of gevochten onderzoeken ze bruggen, spoorlijnen, wegen, gebouwen en stukken grond. Luchtfoto's zijn daarbij goed te gebruiken.
De kaartenmakers bekijken plekken waar soldaten zich konden verschuilen en gebouwen en installaties die door soldaten zijn gebouwd. Soms vertellen bewoners, oud-soldaten en bevelhebbers hen waar landmijnen liggen.

Ten slotte zoeken mijnenruimers naar plekken waar voertuigen liggen die door landmijnen zijn beschadigd en resten van dieren en mensen die door landmijnen zijn gedood.

Op plekken waar ze landmijnen hebben aangetroffen plaatsen ze borden en hekken. Op de kaart hieronder hebben we de landen waar de meeste landmijnen liggen met rood aangegeven. Dat zijn er 30. Maar ook in andere landen waar landmijnen liggen (lichtpaars gekleurd) gebeuren er nog regelmatig ongelukken met niet-opgeruimde landmijnen. Soms zijn die mijnen gelegd tijdens oorlogen van tientallen jaren geleden.

wereldkaart_landmijnen