ja_mageia

Bron: overzicht landmijnen

Een landmijn is een kleine bom die vlak onder de oppervlakte in de grond is geplaatst. Er zijn twee soorten landmijnen: de antipersoonsmijn en de antivoertuig- of antitankmijn.

De antipersoonsmijn is bedoeld om soldaten buiten gevecht te stellen. De antivoertuig– of antitankmijn dient om een tank of een ander legervoertuig op te blazen. De antipersoonsmijn ontploft als er een druk van 5 kg of meer op wordt uitgeoefend. Deze landmijn gaat al af als er een kind of een wat groter dier stapt op een drukknop die op de mijn zit of als je tegen een draad loopt die met de mijn verbonden is.

antipersoons_mijn antitank_mijnantipersonnelLinks zie je een mijn om mensen uit te schakelen. De mijn in het midden wordt ingegraven om mensen te treffen. Rechts: een mijn tegen tanks

De antivoertuigmijn ontploft pas als er een druk van 100 kg of meer op wordt uitgeoefend. Daardoor zijn dit soort mijnen voor mensen die lopen niet gevaarlijk (als je niet meer dan 100 kilo weegt). Ook deze mijnen hebben meestal een drukknop. Sommige antivoertuigmijnen gaan af door trillingen (veroorzaakt door de motor van het voertuig) of als er iets van metaal in de buurt van de mijn komt (via een magneet). 

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat onlangs verschenen is liggen er vele miljoenen landmijnen en andere niet-ontplofte explosieven in de wereld. Sommige bronnen spreken zelfs over meer dan honderd miljoen landmijnen wereldwijd! Volgens de Internationale Campagne voor Uitbanning van Landmijnen ICBL zijn er tussen 2004 en 2009 in 58 landen ongelukken gebeurd met landmijnen. De meeste landmijnen zijn te vinden in voormalige oorlogsgebieden in Azië, Afrika en Midden-Amerika. Maar er zijn ook plekken in Europa waar mijnen te vinden zijn, in Kroatië bijvoorbeeld.