ja_mageia

Bron: successen van MAG

In Sri Lanka is jarenlang strijd gevoerd tussen het Srilankaanse leger en een afscheidingsbeweging, de Tamil Tijgers. De Tamil Tigers werden na bloedige veldslagen verslagen, maar ondertussen waren 140.000 mensen huis en haard ontvlucht. In hun leefgebieden waren uitgestrekte mijnenvelden aangelegd. Deze velden moesten eerst worden schoongemaakt voordat de vluchtelingen weer naar huis konden. 

De Britse mijnenruimorganisatie MAG (Mine Advisory Group) is er, met subsidies van het Actiefonds Mijnen Ruimen, al heel lang aan het werk. 

MAG ging het eerst aan de slag in vijf dorpen in het district Mannar in het noorden. De meest besmette gebieden werden het eerst aangepakt. De bewoners werden geïnformeerd en bewustgemaakt van de gevaren en daarna is 2 miljoen m2 mijnenvrij gemaakt. De gevluchte bewoners konden weer naar huis om hun leven weer op te pakken.

mijnenruimer srilanka

Niet alleen in Sri Lanka worden de mijnenvelden aangepakt en de mijnen opgeruimd. Overal ter wereld wordt, als de oorlogen gestreden zijn, de achtergelaten rommel opgeruimd. MAG was in de afgelopen jaren op veel plekken actief:  in het zuiden van Libanon, in Nagorno Karabach, in Mozambique en Abchazië. Maar ook in Kosovo, Angola en Afghanistan. In 2011 zijn ruimingswerkzaamheden uitgevoerd in Congo en Zimbabwe.

Als je op de wereldkaart al die landen opzoekt, zie je gelijk hoe wijdverbreid het landmijnenprobleem is.