ja_mageia

Mensen in hokjes
groepOver iedereen met wie we te maken krijgen hebben we wel een mening. Soms al voordat we iemand leren kennen. En soms veranderen we van mening over iemand als we hem of haar beter leren kennen. Al van te voren over iemand een mening hebben noemen we ook wel het hebben van voordelen over iemand. En soms hebben we vooroordelen over een hele groep van mensen. Denk maar eens aan uitspraken als: oude mensen zijn saai, rijke mensen zijn meestal verwaand, van kinderen heb je alleen maar last, mensen uit Groningen zijn stug en gesloten, Limburgers kunnen goed carnaval vieren. Natuurlijk hoeven vooroordelen niet te kloppen. Je kunt iemand niet beoordelen op zijn uiterlijk, zijn kleding, zijn woonplaats of zijn leeftijd. Maar je kunt wel vooroordelen hebben, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt.

Opdracht
Het eerste deel van de opdracht doe je met zijn vieren. Jullie krijgen 50 foto's voorgelegd. Zie bron: mensen.
Print de foto's en knip ze los van elkaar. Jullie moeten ze groeperen: leg bij elkaar wat bij elkaar hoort. Wat kun je over de verschillende groepen zeggen? Welke kenmerken hebben de mensen op de foto's, denken jullie? Schrijf zoveel mogelijk op, maar zeg er wel bij waarom jullie dat denken. .

Het tweede deel van de opdracht doe je in je eentje. Je hebt alle foto's al goed bekeken en de groepen beschreven. De verschillen tussen de verschillende groepen zijn groot.
  1. Tot welke mensen op de verschillende foto's voel jij je het meest aangetrokken? Maak een top 5. Zeg erbij waarom. Welke eigenschappen schrijf je toe aan de mensen op de foto's en wat trekt je daarin aan?
  2. Doe hetzelfde nog een keer maar dan andersom: tot welke mensen op de verschillende foto's voel jij je het minst aangetrokken? Maak weer een top 5. Welke eigenschappen heb je deze keer aan de mensen op de foto's toegeschreven? Hoe kom je daarbij?
Probeer bij elke foto aan te geven waarom je de mensen op de foto juist wel of niet symphatiek vindt. Zou je zelf bij zo'n groep willen horen of vindt je dat ze er juist saai of raar uitzien. Gaat het om de manier waarop ze gekleed zijn, de manier waarop ze kijken of komt het omdat ze er heel anders uit zien dan dat jij gewend bent. Lijken ze juist wel of niet op de de groep waar jij elke dag mee om gaat. Wonen zulke mensen juist wel of helemaal niet in je eigen woonomgeving. Lijken de mensen in je top vijf  op jezelf en de mensen op je school en uit je wijk. Zou je willen dat alle mensen met wie je omgaat er zo uit zouden zien of vindt je het juist leuk dat iedereen verschillend is