ja_mageia

Bron: hoe beoordelen we mensen?

Hoe gaat dat in zijn werk, het beoordelen van mensen?
Als we mensen beoordelen, zijn we meestal niet neutraal. Ons oordeel wordt beïnvloed door het beeld dat we van iemand hebben. Dat beeld kan zijn ontstaan in eerdere ontmoetingen, maar ook door wat we van anderen gehoord hebben.
Daarnaast spelen stereotypen een belangrijke rol. Stereotypen zijn beelden die we hebben over groepen mensen, zoals "vrouwen zijn emotioneel" en "een Fransman heeft een alpinopet en een snorretje".
Stereotypen kunnen zowel positief als negatief zijn en sommigen zijn gebaseerd op echte kenmerken van een bepaalde groep. Maar dat wil nog niet zeggen dat het voor elke persoon uit die groep geldt! Als het al waar is dat vrouwen emotioneler dan mannen zijn, dan geldt dat zeker niet voor elke individuele vrouw. Stereotypen spelen wel een belangrijke rol bij het beoordelen van mensen.

Groepsdenken en het beoordelen van mensen die ‘anders' zijn
Bij het beoordelen van mensen spelen niet alleen stereotypen een rol, maar ook of de persoon ‘één van ons' is.
Als we mensen van onze eigen groep beoordelen zijn we meestal vrij precies en letten we vooral op individuele kenmerken van de betreffende persoon. Als we mensen van een andere groep beoordelen, zien we minder individuele verschillen. Dan gaan we meer af op stereotypen over deze groep. We hebben ook de neiging om mensen van de eigen groep positiever te beoordelen dan mensen buiten de eigen groep.