ja_mageia

bron: huwelijk bij christenen

Liefhebben en verzorgen
Christenen trouwen niet alleen op het stadhuis. Zij trouwen ook in de kerk. Daar beloven zij, dat ze voor elkaar zorgen. Ze beloven elkaar lief te hebben en dat ze elkaar trouw zullen blijven.

Voordat bruid en bruidegom deze belofte doen, spreken ze eerst met de voorganger (priester of dominee). Hij vertelt het paar, hoe de kerk over het huwelijk denkt. Ook het bruidspaar vertelt, hoe zij over hun huwelijk denken. Ze bereiden de plechtigheid ook goed voor met elkaar.

Rituelen
In de kerk vraagt de voorganger aan de bruidegom en bruid of ze elkaar zullen liefhebben en verzorgen. Dan schuift de bruidegom de trouwring aan de vinger van de bruid. Zij schuift ook een ring om de vinger van de bruidegom. Dan zijn ze man en vrouw.

Groot feest
Ze knielen om de zegen te ontvangen voor hun huwelijk. Het huwelijk is een groot feest bij christenen. Er zijn bloemen in de kerk en er ligt een mooie rode loper voor het paar. Het bruidspaar draagt prachtige kleding. De bruid draagt meestal een witte bruidsjurk. Ze heeft een bruidsboeket gekregen van de bruidegom. Als ze getrouwd zijn, is er vaak een groot feest met eten, muziek en dans.

Verschillen
Een man en een vrouw die niet bij dezelfde kerk horen, kunnen toch in de kerk trouwen. Soms zijn er zelfs twee voorgangers die het huwelijk inzegenen: een voorganger van de kerk van de bruid en een voorganger van de kerk van de bruidegom.