ja_mageia

bron: huwelijk bij moslims

Een verbond tussen partners én families
Het huwelijk bij moslims wordt nikah genoemd. Hierbij trouwende de bruid en bruidegom niet alleen, hun families zijn hierna ook met elkaar verbonden.

Officieel mogen ouders hun kinderen niet dwingen met iemand te trouwen. De koran, het heilige boek, verbiedt dat. Bruid en bruidegom moeten het samen eens zijn met het huwelijk. Toch gebeurt het in een aantal gevallen soms nog. Sommige moslims zeggen: 'In het westen word je eerst verliefd. Daarna trouw je. In de islam trouw je eerst. Dan word je pas verliefd.'

Huwelijk
Voor het huwelijk wordt een huwelijksakte gesloten. Daarin staat wat de bruid en de bruidegom met elkaar afspreken. Als alles geregeld is, kan de plechtigheid beginnen. Hierbij hoort dat een imam (voorganger) een stuk uit de koran voorleest en bidt men voor het geluk van het paar. Dit huwelijk is niet rechtsgeldig in Nederland en kan ook heel gemakkelijk ontbonden worden. Je bent al gescheiden als je drie keer zegt dat je wilt scheiden.

Verschillen
Net zoals bij westerse bruiloften is de bruid meestal prachtig gekleed. Sommige bruiden zijn in het wit en andere bruiden dragen een kleurrijk kostuum. Het grote verschil met christelijke huwelijken is dat het feest bij moslimhuwelijken wel enkele dagen kan duren. Een ander groot verschil is dat de vrouw tijdens de bruiloft een mehr krijgt. Dat is een bruiddschat. Het is haar eigen bezit, dus mag ze zelf beslissen wat ze ermee doet.

Keuze
Moslims trouwen meestal met moslims. Toch zijn er uitzonderingen. Moslimmannen mogen ook met een joodse of christelijke vrouw trouwen. Meisjes mogen dat niet volgens het geloof. Dit komt omdat hun kinderen dan niet in de islam worden opgevoed.