ja_mageia

Bron: interview met Caecilia van Peski - 2
Vrouwenvertegenwoordiger 2010 - interview deel 2

V: Waarom is het belangrijk dat Nederland een VN-Vrouwenvertegenwoordiger heeft?
Caecilia van PeskiA: Het is heel belangrijk dat er VN-Vrouwenvertegenwoordigers zijn. Mannen en vrouwen
zouden eigenlijk allebei hun eigen vertegenwoordigers moeten hebben. En het beste zou het dan zijn als die vertegenwoordigers heel goed met elkaar samenwerken. Vertegenwoordigers zijn nodig omdat mannen en vrouwen niet precies hetzelfde denken en doen. Ze zijn wel allebei gelijkwaardig, want ze zijn allebei mens. Maar vrouwen hebben soms andere wensen en behoeften dan mannen en ook een andere manier hoe ze daar mee omgaan. Mannen en vrouwen kijken vaak ook verschillend naar elkaar, waardoor er soms misverstanden of ongelijke situaties kunnen ontstaan. Om er nu voor te zorgen dat zowel mannen als vrouwen zich op de best mogelijke manier kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat zij een goede vertegenwoordiger hebben die voor hen klaar kan staan. Want dat hebben we toch allemaal wel eens nodig, iemand die voor ons opkomt als het moeilijk gaat?

V: Weet u al waar uw speech van 7 minuten in oktober 2010 over zal gaan? Welke onderdeel van de vrouwenrechten gaat u eruit lichten en waarom juist dat onderdeel?
A: “Ik weet heel goed waar ik het over wil hebben, want het gaat om een onderwerp waar ik mij al veel jaren voor inzet. Je moet weten, hiervoor had ik mij nog niet zo speciaal met vrouwen en vrouwenrechten bezig gehouden. Maar langzamerhand begon ik te zien dat vrouwen alles te maken hebben met het onderwerp waar ik voor sta. Mijn onderwerp heeft alles te maken met vrede. Ik wil met andere vrouwen samen bekijken wat je als meisje of vrouw kunt doen om er voor te zorgen dat meer mensen in vrede kunnen leven. Want als je niet in vrede leeft, dan moet je iedere dag bang zijn dat jou iets overkomt, dan voel je steeds de angst dat de mensen van wie je houdt iets verschrikkelijks kan overkomen en moet je in veel gevallen op de vlucht slaan, gedwongen door het geweld.

Vrouwen op de vlucht

Stel je eens voor dat je op die manier alles wat je dierbaar is kwijtraakt? Je huis, je school, je huisdieren en soms zelfs ook je ouders, opa en oma en broertjes en zusjes? Dat is zo erg dat je er niet aan wilt denken. Ik denk daarom dat er niemand is die tegen vrede is. En heel veel vrouwen zijn vóór vrede. Vrede is daarbij niet iets wat je kunt kopen, downloaden of naar elkaar toe kunt msn-en. Voor vrede moet je zelf heel hard werken. Veel vrouwen willen dat ook graag. Ik wil samen met hen bespreken hoe dat het beste kan. Ik vind daarbij dat vrouwen zelf de verantwoordelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op hun land. Door te gaan stemmen bijvoorbeeld, als er verkiezingen zijn. Of door zelf in de politiek of in een bestuur te gaan. Dan is je invloed opeens veel groter, ook op de kans voor vrede!”