ja_mageia

Bron: de muur in Šarišská Michalany

OstrovanyIn opdracht van de gemeenteraad van Ostrovany, een dorp twee kilometer verderop in Oost-Slowakije, is men begonnen met de bouw van 2 meter hoge betonnen muur in Šarišská Michalany rondom een nederzetting van Roma-zigeuners.

Het dorp heeft 1787 inwoners waarvan meer dan duizend met een Roma-achtergrond. De dorpsbewoners voelen zich niet meer veilig en geven de Roma de schuld van alle criminaliteit. Sanyó een jongeman van in de twintig kijkt misprijzend richting muur en spreekt er schande van. “Dit is de nieuwe Berlijnese muur. De meeste Roma zijn niet beter of slechter dan de blanken, ze zijn hooguit armer.”

Hieronder staan drie afbeeldingen. Met die afbeeldingen en een eigen tekst van maximaal een half A4 vertellen jullie een kort verhaal over het belang van de muur voor Šarišská Michalany en de Roma en wat de Verenigde Naties hiervan zou moeten vinden (denk aan de tekst van de preambule). De afbeeldingen zijn aanklikbaar; als je ze aanklikt krijg je een grote foto die je zou kunnen gebruiken voor een kleine tentoonstelling in de klas.

1

2

3

Ga vervolgens naar Bron: graffiti.