Kijk ook onder aan de pagina

Login

Guernica

Afdrukken

Picasso's GuernicaGuernica is een plaats in Baskenland, in het noorden van Spanje. In de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) liet de latere dictator generaal Franco het centrum van de stad bombarderen door zijn Duitse handlangers (Hitler's Luftwaffe). Het was de eerste keer in Europa dat een burgerdoel zo werd gebombardeerd.

Picasso heeft geprobeerd de verschrikkingen te vangen in een schilderij: Guernica. Dit schilderij is bijna 3,5 meter hoog en 8 meter breed en hangt in het Museo Reina Sofia, Madrid's museum voor moderne kunst.
Een kopie (een iets kleiner wandkleed) hangt in de hal van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.  En daar werd in 2003 duidelijk hoe krachtig de boodschap van Picasso's schilderij was. In dat jaar moest de Amerikaanse minister van defensie aan journalisten uitleggen waarom Amerika Irak zou aanvallen, met de Guernica op de achtergrond. Daar was voor deze gelegenheid eerst een groot blauw doek overheen gehangen!


het    wandkleed Guernica

Bombardement op Guernica (Gernika). Het commentaar bij de film is in het Spaans, maar de beelden zeggen meer dan genoeg.