Kijk ook onder aan de pagina

Login

Economie

Afdrukken

 De opdrachten in de sectie economie hebben allemaal op de één of andere manier te maken met de 'wealth and health of nations'. In de afgelopen 200 jaar is, althans volgens Hans Rösling van de Gapminder Foundation, er een duidelijke tendens geweest. Wereldwijd zijn we er zowel in welvaart als in gezondheid (levensverwachting) enorm op vooruitgegaan. De inwoners van het éne land wel meer dan die van het andere, maar toch.In de afbeeldingen hieronder staan alle landen in een grafiek die levensverwachting op de Y-as heeft en inkomen per persoon op de X-as.

 

1800 2000

 

In 1800 zitten alle landen in de linkerbenedenhoek. Dat staat voor arm en ongezond. In 2000 zijn flink wat landen al aangekomen in de rechterbovenhoek: synoniem voor rijk en gezond. De andere landen zijn er naar op weg. De Afrikaanse landen (weergegeven in blauw) lopen achter op de rest, maar ook daar is levensverwachting en inkomen gegroeid en stijgend.

De rode draad door de opdrachten is de vraag hoe we wereldwijd met zijn allen in de rechterbovenhoek terechtkomen. En, daarvan afgeleid, waarom we daar niet gelijktijdig aankomen? Wat geeft landen een voorsprong of wat is er de ooraak van dat anderen achterblijven?

Het is in ieder geval duidelijk dat de Verenigde Naties daar een rol in hebben: de preambule rept al van het bevorderen van 'sociale vooruitgang en hogere levensstandaarden in grotere vrijheid'.

 

N.b.  Bij elke opdracht hoort een 'handleiding voor de docent'. Deze handleiding is alleen zichtbaar na registratie en inloggen.
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn niet beschikbaar voor anderen/buiten de VN-Arena.