Zorg voor moeder en kind

In blijde verwachting, zo heet dat als je zwanger bent. In Nederland of in andere rijke landen kunnen vrouwen rekenen op goede zorg tijdens hun zwangerschap, bevalling en in het kraambed. Daardoor is de moeder- en kindersterfte laag. In ontwikkelingslanden is dat vaak wel anders, al gaat het de afgelopen 20 jaar wel veel beter. Het aantal vrouwen dat overlijdt aan complicaties tijdens de bevalling of zwangerschap is in die periode bijna gehalveerd: van meer dan 543.000 tot 287.000.

De Verenigde Naties werken er hard aan om moeder- en kindersterfte terug te dringen. Vooral via de Millenniumdoelen, via Unicef, het VN-kinderfonds en via UNPFA, het VN-bevolkingsfonds.

De moedersterfte-cijfers lopen enorm uit elkaar: van 5 (in België, Oostenrijk en Zweden) tot 1400 (in Afghanistan) per 100.000 geboortes. Er zijn nog drie landen die een moedersterfte van duizend of meer hebben: Guinee Bissau (1000), Somalië (1200) en Tsjaad (1200), alle drie in Afrika. In Nederland ligt het aantal op 9 per 100.000.


Een moeder met haar net geboren kind
Vroedvrouw onderzoekt zwangere vrouw in Oeganda
Meisje bij een vaccinatiecampagne in Indonesië
Een moeder met haar net geboren kind
vorige stop volgende
volgende 0-45