Valerie Amos

Valerie Amos, in 1954 geboren in het vroegere Brits-Guiana, voltooit haar studie op drie verschillende universiteiten in Engeland. In 1995 wordt ze professor met als vakgebied 'gelijkheid en sociale rechtvaardigheid' op de Thames Valley Universiteit.
In 2003 wordt ze, als eerste zwarte vrouw in Engeland, minister voor ontwikkelingssamenwerking. Ze zet vooral in op bestrijding van armoede en vermindering van de schuldenlast van arme landen.

In juli 2010 benoemt secretaris-generaal Ban Ki-moon haar als vice-secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en Coördinator voor Noodhulp.

Een belangrijk deel van haar werk is zorgen dat er voldoende geld binnenkomt. Voor noodhulp is er bijna altijd te weinig geld. Dat komt onder meer omdat niet alle lidstaten de toegezegde bedragen ook daadwerkelijk geven. Bovendien komen er steeds meer mensen die hulp nodig hebben. Denk maar aan slachtoffers van de grote droogtes in Afrika, van overstromingen in een aantal Aziatische kustlanden en van al die conflicten wereldwijd.

 
0-45