Hoofdrolspelers terug



De regering van Afghanistan onder leiding van president Karzai
Deze regering is in 2001 met steun van de VS aan de macht gekomen. Karzai is vervolgens op democratische wijze tot president gekozen. Karzai is een Durani, één van de groepen die de stam van de Pashtuns vormen. De koningen van Afghanistan waren bijna allemaal ook Durani’s.



Karzai




Krijgsheren
Ze baseren hun macht op hun legertjes en hebben soms ook enige aanhang onder de lokale bevolking. Maar vaak zijn de krijgsheren ook gehaat onder de lokale bevolking. Ze werken soms samen met de centrale regering en vervullen soms ook politieke functies op lokaal of nationaal niveau. Soms werken ze ook samen met de Taliban.


De Taliban
Taliban betekent letterlijk ‘studenten’. Het waren oorspronkelijk plattelandsjongens die studeerden op religieuze scholen. De Taliban hadden toen ze ontstonden een goede naam onder de bevolking omdat ze optreden tegen de corruptie en de willekeur van de diverse krijgsheren die Afghanistan beheersten. Daarom leggen ze ook een grote nadruk op de naleving van de islamitische wetgeving.
Ook de huidige president Karzai werkte bijvoorbeeld begin jaren tachtig samen met de Taliban. Ze werden gesteund door Pakistan, dat zijn invloed op Afghanistan wil vergroten. Maar ook door Saoedi-Arabië dat sympathiseert met godsdienstige denkbeelden van de Taliban.
De Taliban veroverden Kabul in 1996. Ze vestigden er een schrikbewind, waarvan met name vrouwen en meisjes het slachtoffer werden. De Taliban werden in 2001 verdreven uit Kabul, waar ze overigens nooit veel aanhang hebben gehad. Ze trokken zich terug op het platteland. Hun invloed groeit op dit moment. Lang niet alle opstandelingen identificeren zich echter met het Taliban-gedachtegoed.


Taliban-soldaat


Al Qaida
Min of meer onafhankelijk van de Taliban opereren er nog steeds Al Qaidastrijders in Afghanistan, die mogelijk nog steeds bevelen opvolgen van Osama bin Laden. Osama bin Laden was ooit één van de vele Arabische vrijwilligers die naar Afghanistan gingen om tegen de Russen te vechten. Zijn kleine leger ontving steun van Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en Pakistan. Nadat de Russen verslagen waren, verbleef hij enige tijd in Soedan en Saoedi-Arabië. Toen hij in die landen ruzie met de regering kreeg, kon hij dankzij oude contacten opnieuw een toevlucht vinden in Afghanistan. Als Bin Laden nog leeft, bevindt hij zich waarschijnlijk in een deel van Pakistan dat grenst aan Afghanistan.




ISAF
Veel verschillende landen leveren troepen aan de International Security Assistance Force (ISAF). Op dit moment -september 2006- bestaat de ISAF uit 20.000 militairen. Verschillende landen hebben verschillende visies op de manier waarop het beste opgetreden kan worden. Sommige landen willen dat ISAF met name een humanitaire missie uitvoert door te helpen bij de opbouw van Afghanistan. Andere landen vinden dat ISAF meer de confrontatie aan moet gaan met opstandelingen als de Taliban.
Sommige landen vinden dat ISAF wel strijd moet voeren tegen drugs, anderen vinden dat niet zo belangrijk. De ISAF valt onder het commando van de NAVO. De VS is het meest invloedrijke land binnen deze coalitie. Er maken ook niet NAVO-landen deel uit van ISAF.



De Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben in het kader van operatie Enduring Freedom -de militaire operatie die na de aanslagen op 11 september begon- nog steeds troepen in Afghanistan die zowel het gevecht aangaan met de Taliban als jacht maken op Al Qaida. Aan de operatie Enduring Freedom nemen ook Nederlandse commando’s deel.





President Bush en zijn Pakistaanse collega Musharaf



Pakistan
De Afghaanse bevolking bestaat voor 42% uit Pashtuns, dat zijn ongeveer 13 miljoen mensen. Maar ook in Pakistan -waar veel meer mensen wonen dan in Afghanistan- bestaat de bevolking voor 15% uit Pashtuns. Dat zijn ongeveer 28 miljoen mensen. Tussen deze 41 miljoen Pashtuns aan beide kanten van de grens bestaan intensieve contacten. Die grens is ook een kunstmatige grens, ze is ooit door de Britten getrokken zonder dat de plaatselijke bewoners ook maar eregens van wisten.
In de jaren tachtig was Pakistan een belangrijke bondgenoot van Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Want alleen via Pakistan kon de steun, die Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten de opstandelingen wilden geven, hen ook bereiken. Nadat de opstandelingen hadden gewonnen, zag de Pakistaanse regering dat in Afghanistan geen sterk centraal gezag ontstond. Ze begon daarom via de Pakistaanse geheime dienst SIS steun te geven aan de Taliban.
Na 11 september 2001 steunde de Pakistaanse regering Amerika. Maar er bestaat veel discussie over de vraag of de Pakistaanse regering al haar banden met de Taliban heeft afgesneden. Dat de Taliban steun ontvangen van sommige Pakistanen is zeker. Die steun komst vooral uit de Tribal Areas, een gedeelte van Pakistan waar de regering eigenlijk nooit iets te zeggen heeft gehad. Dit is ook het gebied waar Osama bin Laden waarschijnlijk verblijft. Ook de Pakistaanse geheime dienst zou nog steeds steun aan de Taliban geven. Die geheime dienst is een soort staat in de staat. Veel mensen betwijfelen of de regering van Pakistan veel invloed heeft op het doen en laten van de SIS.
naar boven