EU-feiten
In de EU zorgt vervuiling voor veel ellende. Niet alleen in Cyprus, maar ook in Midden- en Oost-Europa. Daar is de vervuiling groot omdat er weinig geld is voor de bescherming van het milieu.
Vooral voor kinderen is die vervuiling rampzalig. Luchtrvervuiling en vervuild water zorgen voor een flink aandeel in de sterfgevallen in Europa onder kinderen.Binnen de Europese Unie is daar veel aandacht voor, want hoe beter de vervuiling wordt aangepakt, hoe minder kinderen slachtoffer worden.
De EU heeft inmiddels meer dan 200 voorschriften opgesteld om vervuiling te bestrijden of te voorkomen en het milieu te beschermen. De meeste zijn bedoeld om paal en perk te stellen aan lucht- en watervervuiling.
Maar ook voor bescherming van de natuur en toezicht op het werken met giftige stoffen in fabrieken zijn er voorschriften. En daar blijft het niet bij. De EU komt daadwerkelijk in actie voor het milieu. Een paar voorbeelden:
- De EU heeft in 1993 het Europees Milieuagentschap opgericht. Dat agentschap houdt het milieu in de EU in de gaten. Aan de hand van metingen door dit bureau neemt de EU nieuwe maatregelen om het milieu te beschermen en te verbeteren.
- Ook heeft de EU strenge regels opgesteld voor de kwaliteit van het milieu. Die regels behoren tot de strengste van de wereld.
- In december 2008 hebben de EU-leiders besloten meer gebruik te maken van schone en duurzame energiebronnen.